Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tuniský prezident odvolal šéfa diplomacie

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Prezidentská kancelária vo svojom vyhlásení neinformovala o príčinách odvolania šéfa diplomacie.

Tunis 8. februára (TASR) — Tuniský prezident Kajs Saíd v utorok odvolal ministra zahraničných vecí Utmána Džirandího a do tejto funkcie vymenoval doterajšieho tuniského veľvyslanca pri Európskej únii Nabíla Ammara. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, podľa ktorej ide tento rok už o výmenu štvrtého ministra v Tunisku.

Prezidentská kancelária vo svojom vyhlásení neinformovala o príčinách odvolania šéfa diplomacie.

Saíd tento rok vymenil ministrov obchodu, poľnohospodárstva a školstva, ale Džirandí, ktorý bol ministrom zahraničných vecí od septembra 2020, je z odvolaných najvyššie postaveným vo vládnej hierarchii.

V Tunisku vládne politická nestabilita od júla 2021, keď si Saíd začal uzurpovať moc v štáte: odvolal premiéra Hišáma Mašíšího, pozastavil činnosť parlamentu a sám sebe udelil aj niektoré justičné právomoci. Prezidentovi odporcovia tieto kroky nazvali štátnym prevratom.

V júli 2022 Saíd v referende presadil novú ústavu, ktorá znefunkčnila parlament a zaviedla hyperprezidentský systém.

Tunisko, kde sa začali prodemokratické povstania tzv. Arabskej jari, v posledných mesiacoch čelilo narastajúcim hospodárskym problémom, opakovaným štrajkom učiteľov a zamestnancov v doprave a nedostatkom základného tovaru.

V januári sa na druhom kole volieb do zákonodarného zboru zúčastnilo len 11,4 percenta Tunisanov, čo je výsledok výzvy opozičných strán na bojkot hlasovania.