Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tuniský prezident oznámil začiatok národného dialógu – bez opozície

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

V júli 2021 Saíd pozastavil činnosť parlamentu, odvolal vládu a prevzal na seba ich právomoci. Odvtedy vládne prostredníctvom dekrétov a prevzal i kontrolu na súdnictvom.

Tunis 2. mája (TASR) - Tuniský prezident Kajs Saíd oznámil spustenie takzvaného národného dialógu, ktorý má pomôcť vyriešiť politickú krízu súvisiacu s jeho kontroverzným uchopením moci. Z dialógu však vylúčil predstaviteľov opozície, ktorí ho kritizujú. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Saíd v nedeľnom televíznom prejave uviedol, že národný dialóg bude pozostávať z rozhovorov štyroch skupín známych ako Kvarteto národného dialógu, ktoré si v roku 2015 prevzalo Nobelovu cenu mieru za príspevok k budovaniu pluralitnej demokracie po jazmínovej revolúcii v krajine v roku 2011.

Kvarteto vzniklo v lete roku 2013, keď bol demokratizačný proces v Tunisku ohrozený sociálnymi nepokojmi a sériou vrážd. Jeho zakladajúcimi členmi boli štyri organizácie: odborová organizácia UGTT, Tuniská konfederácia priemyslu, obchodu a remesiel (UTICA), Tuniská liga pre ľudské práva (LTDH) a Tuniská komora právnikov.

Predstaviteľ UGTT Núraddín Tabúbí apeloval na Saída, aby odštartoval národný dialóg, ktorý podľa neho predstavuje "pravdepodobne poslednú príležitosť na udržanie krajiny pohromade a vyhnutie sa finančnému a ekonomickému kolapsu".

Saíd však z dialógu kategoricky vylúčil všetkých, ktorí "sabotovali, vyhladovali a týrali obyvateľstvo", čím odkázal na politické strany a organizácie občianskej spoločnosti, ktoré odsúdili jeho chopenie sa moci, vrátane Hnutia obnovy, inšpirovaného islamizmom, ktoré patrí k Saídovým najväčším odporcom.

V júli 2021 Saíd pozastavil činnosť parlamentu, odvolal vládu a prevzal na seba ich právomoci. Odvtedy vládne prostredníctvom dekrétov a prevzal i kontrolu na súdnictvom. Odmieta však obvinenia zo zavádzania autokratickej vlády a sľubuje, že bude chrániť demokratické slobody. Deklaroval, že v júli predloží politické reformy na schválenie občanom v referende. V decembri by sa potom mali konať nové parlamentné voľby.