Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tuniské úrady vyhlásili pátranie po exprezidentovi Munsifovi Marzúkím

Tuniský prezident Munsif Marzúkí, archívne foto. Foto: TASR/AP

Niekoľko právnikov podalo 14. októbra na Marzúkího sťažnosť, v ktorej požadovali jeho vyšetrovanie v súvislosti s podozrením zo spáchania "útoku na vonkajšiu bezpečnosť štátu".

Tunis 4. novembra (TASR) - Tuniské úrady vyhlásili medzinárodné pátranie po exprezidentovi Munsifovi Marzúkím, ktorý bol na čele krajiny v rokoch 2011 - 2014 po tzv. Jazmínovej revolúcii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TAP.

Pripomenula, že tuniský prezident Kajs Saíd v polovici októbra na prvom zasadnutí nového kabinetu, požiadal ministra spravodlivosti o začatie vyšetrovania "tých, ktorí zo zahraničia zosnovali sprisahania proti Tunisku".

Kajs Saíd mal na mysli aj Marzúkího, ktorý ho nahneval, keď v nedávnom rozhovore pre spravodajský portál France 24 povedal, že je hrdý na rozhodnutie Stálej rady organizácie frankofónnych štátov, že odloží summit frankofónnych krajín, ktorý sa mal 20. a 21. novembra konať v tuniskom letovisku Džerba.

Niekoľko právnikov podalo 14. októbra na Marzúkího sťažnosť, v ktorej požadovali jeho vyšetrovanie v súvislosti s podozrením zo spáchania "útoku na vonkajšiu bezpečnosť štátu".

Tunisko je hlboko zadlžené a čelí hlbokej hospodárskej kríze s 18-percentnou nezamestnanosťou a vysokou infláciou, ktorú epidémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 ešte viac prehĺbila. Finančná kríza nabrala na obrátkach po tom, čo prezident Saíd 25. júla odvolal vládu a pozastavil činnosť parlamentu.

Tuniská centrálna banka začiatkom októbra varovala pred "akútnym vysychaním finančných zdrojov krajiny" zo zahraničia a "výrazným" rozpočtovým deficitom.

V súvislosti s tým Saíd vyzval vo štvrtok Tunisanov, aby pomohli doplniť prostriedky do štátnej pokladnice a prekonať tak finančnú krízu v krajine.

"Vyzývam Tunisanov v Tunisku aj v zahraničí, aby našli potrebné finančné prostriedky," povedal prezident na zasadnutí vlády.

Podrobnosti o tom, ako sa budú finančné príspevky zhromažďovať, neuviedol. Ubezpečil však, že peniaze, ktoré zmiernia finančnú krízu, budú pod priamym dohľadom prezidentského úradu a vlády. Vyjadril presvedčenie, že "túto krízu prekonáme tvrdou prácou a zapojením všetkých občanov".