Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tuniský súd vymeral exprezidentovi Marzúkímu štyri roky väzenia

Tuniský exprezident Munsif Marzúkí, archívne foto. Foto: TASR/AP

Marzúkí mal podľa verdiktu súdu úmyselne udržiavať kontakty s agentmi cudzieho štátu s cieľom poškodiť diplomatickú reputáciu krajiny.

Tunis 22. decembra (TASR) - Tuniský súd vyniesol v stredu verdikt voči exprezidentovi Munsifovi Marzúkímu. Za "útok na vonkajšiu bezpečnosť štátu" ho v neprítomnosti odsúdil na štyri roky väzenia. Informovala o tom tuniská štátna agentúra TAP, správu prebrala agentúra Reuters.

"Bývalý prezident Munsif Marzúkí bol s okamžitou platnosťou odsúdený na štyri roky väzenia," uviedla TAP.

Marzúkí mal podľa verdiktu súdu "úmyselne udržiavať kontakty s agentmi cudzieho štátu s cieľom poškodiť diplomatickú reputáciu krajiny".

Tunisko vydalo zatykač na bývalého prezidenta začiatkom novembra. Stalo sa tak mesiac po tom, ako Marzúkí vyzval Francúzsko, aby ukončilo podporu súčasnej tuniskej administratívy. Reuters pripomína, že Marzúkí viackrát otvorene kritizoval súčasného prezidenta Kajsa Saída. Nepáčil sa mu spôsob, akým v krajine prevzal moc, a tvrdil, že Saíd zorganizoval štátny prevrat.

Kajs Saíd 25. júla odvolal z funkcie premiéra Hišáma Mašíšího a následne pozastavil činnosť parlamentu na 30 dní. Koncom augusta pozastavenie činnosti parlamentu predĺžil. Z funkcií od konca júla odvolali desiatky predstaviteľov štátnych úradov a niektorých prezidentových kritikov zatkli alebo umiestnili do domáceho väzenia. Tuniský prezident okrem toho podpísal viacero dekrétov, ktorými posilnil právomoci hlavy štáty na úkor vlády a parlamentu.