Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tuomiojai: Fínsko nemá o čom rokovať s maďarskou delegáciou

Členovia parlamentu sa zúčastňujú na plenárnom zasadnutí, na ktorom fínsky parlament hlasoval o vstupe Fínska do NATO v Helsinkách vo Fínsku, v stredu 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

Tuomioja podotkol, že do Fínska príde delegácia maďarského premiéra Viktora Orbána a nie delegácia maďarského parlamentu.

Budapešť 6. marca (TASR) - Fínsko nemá o čom rokovať s delegáciou maďarského parlamentu, ktorá v stredu pricestuje do Helsínk v súvislosti s rozširovaním NATO. Nemá jej ani čo vysvetľovať, vyhlásil cez víkend v rozhovore pre server Demokraatti.fi podpredseda zahraničného výboru fínskeho parlamentu a bývalý minister zahraničných vecí Erkii Tuomioja. Na rozhovor upozornila v nedeľu webová stránka týždenníka Heti Világgazdaság, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Tuomioja podotkol, že do Fínska príde delegácia maďarského premiéra Viktora Orbána a nie delegácia maďarského parlamentu. Podľa jeho slov návšteva je Orbánovou vnútropolitickou hrou.

"Fínsko nemá o čom rokovať s delegáciou a nemá jej ani čo vysvetľovať. Maďarská politická rétorika je silne ovplyvnená urážkami a požiadavkami na ospravedlnenie," vyhlásil Tuomioja.

Delegácia poslancov maďarského parlamentu z vládnej strany Fidesz má v Štokholme a v Helsinkách v utorok a v stredu riešiť spory so Švédskom a Fínskom pred ratifikáciou vstupu týchto krajín do NATO.

Delegáciu vedenú bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom prijme vo švédskom parlamente jeho predseda Andreas Norlén. Na stretnutí sa zúčastnia aj ďalší švédski poslanci. Zo Štokholmu delegácia odcestuje priamo do Helsínk.

Predseda fínskeho parlamentu Matti Vanhanen minulú stredu pre fínske noviny Iltalehti potvrdil, že prijme maďarských poslancov. Zároveň zdôraznil, že ako predseda parlamentu nie je, a ani nemôže byť v rokovacej pozícii. Preto pôjde iba o rozhovor.

Fínskeho ministra obrany Anttiho Kaikkonena na schôdzku nepozvali, uviedol Heti Világgazdaság. Minister však vyhlásil, že s maďarskou delegáciou by sa rád stretol.

Maďarsko už vyše pol roka odkladá z rôznych dôvodov ratifikáciu rozšírenia NATO. Orbán 25. februára podotkol, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch krajín vysielajú parlamentnú delegáciu.

Fidesz a KDNP vydali minulý štvrtok vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu rozširovaniu a posilňovaniu NATO. V súčasnosti však podľa nich súhlas Maďarska pre vstup do NATO požadujú krajiny, ktoré v posledných rokoch Maďarsko často urážali a nespravodlivo obviňovali.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)