Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turci a Arméni rokovali v Moskve o normalizácii vzťahov

Mevlüt Čavušoglu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že Arménsko a Turecko spolu susedia, neudržiavajú vzájomné diplomatické vzťahy a hranice medzi nimi sú už od roku 1993 uzatvorené.

Moskva 14. februára (TASR) - V Moskve sa v piatok uskutočnilo prvé kolo turecko-arménskych rokovaní o normalizácii vzájomných vzťahov. Obe strany označili priebeh rozhovorov za pozitívny a dohodli sa na ich pokračovaní.

Informovala o tom agentúry TASS s odvolávaním sa na ministerstvá zahraničných vecí Turecka a Arménska.

"Osobitní predstavitelia (Turecka a Arménska) si počas prvého rokovania, ktoré sa nieslo v pozitívnej a konštruktívnej atmosfére, vymenili názory týkajúce sa procesu normalizácie, ktorý sa bude realizovať formou dialógu," uviedol vo vyhlásení turecký rezort diplomacie.

Veľmi podobne rokovania zhodnotilo aj Arménsko, ktoré dodalo, že strany sa dohodli na pokračovaní vzájomných kontaktov, pričom termín ďalšieho stretnutia stanovia až neskôr.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vlani v decembri oznámil, že obe strany vymenujú osobitných predstaviteľov pre rokovania o normalizácii vzťahov. Zároveň oznámil, že bude obnovené letecké spojenie medzi Jerevanom a Istanbulom.

Napriek tomu, že Arménsko a Turecko spolu susedia, neudržiavajú vzájomné diplomatické vzťahy a hranice medzi nimi sú už od roku 1993 uzatvorené.

V roku 2009 v Zürichu Arménsko a Turecko podpísali dokumenty, na základe ktorých malo dôjsť k obnoveniu diplomatických vzťahov. Tieto dohody však žiadna zo strán napokon neratifikovala a Arménsko ich v roku 2018 vyhlásilo za anulované.

Vzťahy medzi krajinami komplikuje viacero okolností, ktoré súvisia napríklad s tým, že Turecko v dlhodobom arménsko-azerbajdžanskom konflikte o Náhorný karabach podporuje pozíciu Baku. Ankara a Jereván majú tiež odlišné pohľady na udalosti, počas ktorých zahynulo v období prvej svetovej vojny v Osmanskej ríši približne 1,5 milióna Arménov, píše agentúra RIA Novosti. Historici tieto udalosti často označujú za genocídu, čo však Turecko odmieta.