Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Turčynov odvolal predstaviteľa ukrajinského prezidenta na Kryme

Podľa jeho vyjadrenia z utorka pre televíziu Šuster Live aj on sám mal v úmysle podať demisiu.

Kyjev 26. marca (TASR) - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes odvolal Serhija Kunicyna z funkcie stáleho predstaviteľa ukrajinského prezidenta v Krymskej autonómnej republike. Ako dôvod uviedol nenáležité plnenie povinností vyplývajúcich z funkcie.

Kunicyn, ktorý pôsobil ako poslanec ukrajinského parlamentu za stranu UDAR, bol do funkcie vymenovaný 27. februára.

Ako uviedla agentúra ITAR-TASS, od začiatku pôsobenia vo funkcii Kunicyn vystupoval za uplatnenie tvrdej politickej línie na Kryme, pričom na jej presadenie chcel využiť aj organizácie ukrajinských kozákov.

Podľa jeho vyjadrenia z utorka pre televíziu Šuster Live aj on sám mal v úmysle podať demisiu. Kyjevskej vláde totiž vyčítal nečinnosť v súvislosti s vývojom udalostí na Kryme a zdôraznil, že ako stály predstaviteľ ukrajinského prezidenta v Krymskej autonómnej republike sa nezúčastnil na žiadnom z rokovaní Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktoré boli v poslednom čase venované najmä situácii na Krymskom polostrove.

Kunicynove vyhlásenia korešpondujú s postojom strany UDAR, ktorej líder Vitalij Kličko v utorok od Turčynova žiadal, aby sa pre nečinnosť vzdal funkcie predsedu parlamentu. Strana UDAR okrem toho obviňujú Turčynova a stranu Vlasť, ktorej zakladateľkou je expremiérka Julija Tymošenková, z "monopolizácie moci" a vydania Krymu. UDAR sa tiež sťažuje, že nemá žiaden vplyv na prijímanie rozhodnutí SNBO.

Prívrženci Klička i ľudia z tábora Tymošenkovej pripúšťajú, že doteraz na verejnosti skrývaná antipatia medzi stranami súvisí s blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Podľa zdrojov strany UDAR Tymošenková a Turčynov používajú teraz metódy, aké vyčítali svojho času vládnej Strane regiónov: snažia sa rozložiť stranu UDAR, vyvíjajú nátlak na jej poslancov a pri rozhodovaní Klička zámerne obchádzajú a robia všetko, aby ho nielen odstavili z volieb, ale pripravili aj o podporu vlastných poslancov, napísala agentúra UNIAN.