Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecká pobrežná stráž zachránila z mora 35 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do oblasti, ktorá sa nachádza približne 1,6 kilometra od pobrežia egejského ostrova Čiplak, vyslali člny, potápačov a vrtuľník.

Istanbul 29. júna (TASR) – Turecká pobrežná stráž zachránila v pondelok vo vodách Egejského mora 35 migrantov po tom, ako sa im do plavidla začala napúšťať voda. Po ďalších štyroch pasažieroch pátrajú záchranári. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie pobrežnej stráže.

Turecké úrady neuviedli štátnu príslušnosť týchto migrantov. Do oblasti, ktorá sa nachádza približne 1,6 kilometra od pobrežia egejského ostrova Čiplak, vyslali člny, potápačov a vrtuľník.

Migranti tvrdia, že im grécka bezpečnostná hliadka na ceste do Grécka poškodila plavidlo a vzala palivo.

Situácia medzi Gréckom a Tureckom a aj EÚ a Tureckom sa výrazne vyhrotila po tom, čo turecký prezident Recep Tayip Erdogan koncom februára oznámil, že turecké úrady nebudú brániť migrantom pri vstupe do Únie. Tisíce z nich sa vzápätí presunuli na turecko-grécke hranice a pokúšali sa vstúpiť na územie členského štátu EÚ.

Stalo sa tak aj napriek záväzku Ankary vyplývajúceho z dohody s EÚ z roku 2016, že migrantov ponechá na svojom území.

Na území Turecka sa nachádzajú v súčasnosti približne štyri milióny utečencov vrátane 3,6 milióna Sýrčanov.

Erdogan a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis minulý týždeň v telefonickom rozhovore diskutovali o pandémii nového koronavírusu a znovuotvorení hraníc pre turistov. Počas rozhovoru sa dohodli, že nechajú „komunikačné kanály otvorené".