Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia vydala 167 zatykačov na možných podporovateľov Gülena

Na archívnej snímke Fethullah Gülen. Foto: TASR/AP

Úrady aj štyri roky po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňujú razie zamerané voči údajným Gülenovým stúpencom.

Ankara 13. októbra (TASR) - Turecká polícia zadržala v utorok desiatky ľudí v rámci pátrania po 167 osobách podozrievaných z podpory duchovného Fethullaha Gülena, ktorého vláda viní zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Turecké úrady začali operáciu v pobrežnej provincii Izmir. V celkovo 26 provinciách pátrali po 110 podozrivých z radov armády, pričom zadržali 89 ľudí, uviedla televízna stanica TRT Haber.

V rámci inej operácie zameranej na Gülenových prívržencov polícia pátrala podľa agentúry Anadolu po ďalších 57 podozrivých osobách v 15 provinciách, pričom zadržala 32 osôb.

Úrady aj štyri roky po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňujú razie zamerané voči údajným Gülenovým stúpencom. Samotný Gülen, žijúci v exile v USA, však akúkoľvek spojitosť s neúspešným pučom popiera.

Od pokusu o prevrat zo štátnej služby či armády prepustili alebo dočasne prepustili vyše 150.000 ľudí. Z ozbrojených síl už bolo prepustených viac ako 20.000 ich príslušníkov, ktorí mali údajne napojenie na Gülena. Na súdny proces čaká vo väzbe približne 80.000 ľudí.

Západné krajiny a ľudskoprávne organizácie kritizujú Turecko za rozsah týchto čistiek a Ankaru vinia z toho, že ich využíva ako zámienku na umlčanie opozície. Vláda svoj postup však obhajuje ako nutnú reakciu na vážnu bezpečnostnú hrozbu.