Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia vykonala razie v prokurdských médiách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecký parlament v októbri schválil prísny zákon, na ktorého základe môžu byť novinári a používatelia sociálnych sietí uväznení až na tri roky, ak sa dopustia šírenia tzv. falošných správ.

Istanbul 25. októbra (TASR) - Turecká polícia v utorok prehľadala priestory viacerých prokurdských médií a vykonala razie v domoch novinárov v Istanbule a ďalších mestách vrátane juhovýchodnej časti krajiny s väčšinovým zastúpením Kurdov. Ochrancovia práv označili túto policajnú operáciu za cenzúru.

Ako uviedla agentúra AFP, polícia zadržala desať novinárov, a to v Istanbule, Ankare a ďalších mestách vrátane Diyarbakiru na juhovýchode Turecka, informuje TASR.

Sedem zo zadržaných novinárov podľa Zväzu tureckých novinárov (TGS) pracuje pre prokurdskú tlačovú agentúru Mezopotamya a traja pre JINNEWS.

Turecký parlament v októbri schválil prísny zákon, na ktorého základe môžu byť novinári a používatelia sociálnych sietí uväznení až na tri roky, ak sa dopustia šírenia tzv. falošných správ.

Nové opatrenia týkajúce sa médií prichádzajú pred parlamentnými voľbami, do ktorých prezident Recep Tayyip Erdogan vstupuje so stratou v prieskumoch verejnej mienky.

Opozičné strany a novinárske zväzy protestovali proti novým represívnym pravidlám, a to pred rozpravou v parlamente i počas nej.

AFP pripomenula, že väčšina tureckých novín a televíznych kanálov sa dostala pod kontrolu vládnych predstaviteľov a ich obchodných spojencov počas represií po neúspešnom prevrate v roku 2016.

Sociálne siete a internetové médiá však zostali do veľkej miery bez dohľadu, čo vyvoláva nevôľu Erdoganovho tábora.

Podľa indexu slobody médií, ktorý začiatkom tohto roka zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), sa Turecko umiestnilo na 149. mieste spomedzi 180 krajín.