Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Turecká tajná služba zadržala v Sýrii veliteľa kurdských milícií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kurdské ozbrojené skupiny počas desať rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii získali pod svoju kontrolu časť území v pohraničí s Tureckom.

Ankara 15. marca (TASR) - Agenti tureckých spravodajských služieb zajali v Sýrii popredného predstaviteľa kurdských milícií Ľudové obranné jednotky (YPG).

Turecko tvrdí, že sýrske Kurdmi vedené YPG sú "teroristickou" odnožou kurdských militantov, ktorí vedú povstanie na území Turecka. Západné krajiny však s YPG úzko spolupracovali v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) vedenom na území Sýrie.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, zadržaným je Ibrahím Babat, ktorého turecká štátna spravodajská agentúra Anadolu označila za "veliteľa brigády" YPG.

Tureckí agenti ho zaistili na bližšie neurčenom mieste v Sýrii, odkiaľ ho prepravili do Turecka.

Tlačová agentúra Anadolu dodala, že Babat údajne poskytuje informácie o plánoch kurdských militantov na útok na stanovištia tureckej armády na hranici medzi Tureckom a Sýriou.

Kurdské ozbrojené skupiny počas desať rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii získali pod svoju kontrolu časť území v pohraničí s Tureckom. Turecko tam však v posledných piatich rokoch podniklo tri vojenské operácie proti YPG a IS.

AFP pripomenula, že v roku 2016 bolo oznámené vytvorenie kurdského "federálneho regiónu" v Sýrii pozostávajúceho z troch kantónov: Afrín v provincii Aleppo, Džazíra v provincii Hasaka a Eufrat ležiaceho na území provincií Aleppo a Rakka.

V roku 2018 však turecké sily a ich sýrski spojenci zaútočili na oblasť Afrín a dobyli ju od Kurdov.

Posledná turecká ofenzíva proti kurdským milíciám bola v októbri 2019 v severnej Sýrii, čo viedlo k dobytiu oblastí medzi mestami Tal Abjad a Ras al-Ajn.

Tieto vojenské operácie Ankary v Sýrii spôsobili napätie vo vzťahoch Turecka s niektorými západnými krajinami, najmä v USA a Francúzsku.