Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tureckí právnici protestovali proti zákonu o advokátskych komorách

Muž s ochranným rúškom kráča na vyľudnenom námestí pri Modrej mešite v tureckom Istanbule. Foto: TASR/AP

Šéf advokátskej komory v provincii Amasya povedal, že navrhovaný zákon otvorí cestu k "politizácii a polarizácii advokátskych komôr.

Ankara 30. júna (TASR) - Tisíce právnikov protestovali v utorok v tureckom Istanbule proti navrhovaným zmenám zákonov o advokátoch a advokátskych komorách, ktoré predložila vládnuca strana. Informovala o tom agentúra AP.

Právnici sa zhromaždili pred budovou hlavného súdu v Istanbule, kde vyjadrovali nespokojnosť s návrhom zákona vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Demonštranti podľa AP tvrdia, že navrhované zmeny v zákonoch majú za cieľ utíšiť právnikov, ktorých názory sú v protiklade s názormi vlády.

Strana AKP tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zmienený návrh predložila v utorok. Navrhovaná legislatíva chce v 81 tureckých provinciách umožniť vznik viacerých odborových združení pre právnikov, namiesto v súčasnosti povolenej jednej regionálnej advokátskej komory.

Hlasy AKP a jej spojencov by podľa AP mali na schválenie návrhu zákona stačiť. Dátum hlasovania v parlamente však ešte nie je známy.

Erdogan tvrdí, že advokátske komory budú v prípade schválenia návrhu zákona "demokratickejšie". Existujúce advokátske komory a turecké opozičné strany však tvrdia, že legislatíva chce znížiť vplyv komôr, z ktorých mnohé patria medzi kritikov Erdoganovej vlády.

Šéf advokátskej komory v provincii Amasya povedal, že navrhovaný zákon otvorí cestu k "politizácii a polarizácii advokátskych komôr.