Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Tureckí predstavitelia pred návštevou Herzoga navštívili Jeruzalem

Jicchak Herzog, archívne foto. Foto: TASR/AP

Obe strany diskutovali o prípravách na návštevu izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga v Turecku.

Jeruzalem 17. februára (TASR) - Vysokopostavení tureckí predstavitelia absolvovali vo štvrtok schôdzky v Jeruzaleme pred plánovanou návštevou izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga v Turecku, uviedli izraelskí predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Obe strany diskutovali o prípravách na návštevu izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga v Turecku, bilaterálnych väzbách medzi dvoma krajinami, ako aj o rôznych regionálnych otázkach," uviedli Herzogov úrad a turecké ministerstvo zahraničných vecí v spoločnom vyhlásení.

Herzog sa stretol s poradcom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahimom Kalinom, ako aj námestníkom ministra zahraničných vecí Sedatom Onalom.

"Turecko a Izrael majú rozsiahly vplyv v regióne a zhodli sa, že rehabilitácia vzťahov môže prispieť k regionálnej stabilite," dodala izraelská strana vo vyhlásení.

V televíznom rozhovore minulý mesiac Erdogan povedal, že očakáva návštevu Herzoga, pričom túto cestu ocenil ako príležitosť na "otvorenie novej kapitoly vo vzťahoch medzi Tureckom a Izraelom".

Turecká štátna televízia TRT informovala, že návšteva Herzoga sa uskutoční 9. a 10. marca, Izrael však dátum doposiaľ nepotvrdil, píše AFP.

Výrazné ochladenie vzťahov medzi väčšinovo moslimským Tureckom a Izraelom vyvolala v roku 2010 izraelská operácia voči konvoju lodí plaviacich sa cez Stredozemné more do palestínskeho pásma Gazy. Cieľom lodí bolo prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy a dopraviť tam humanitárnu pomoc. Pri zásahu izraelských jednotiek, ktoré sa pri vylodení na lode stali terčom násilia zo strany niektorých pasažierov, bolo zabitých desať civilistov.

Izraelská operácia vtedy vyvolala ostrý nesúhlas medzinárodného spoločenstva a spôsobila diplomatickú roztržku medzi Izraelom a Tureckom. Izraelsko-turecké vzťahy sa obnovili v roku 2016.

V posledných mesiacoch obe krajiny pracujú na zblížení, pričom Erdogan, hlasitý zástanca palestínskej záležitosti, vedie telefonické rozhovory s Herzogom, podotýka AFP.