Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turci v referende tesne schválili ústavné zmeny. Mnohí protestovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa schválených nových pravidiel bude prezident nielen hlavou štátu, ale aj vlády, pričom funkcia premiéra zanikne.

Istanbul 17. apríla (TASR) - Väčšina Turkov sa v historickom referende vyslovila za posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský.

Víťazstvo zástancov ústavných zmien v referende podľa predbežných oficiálnych výsledkov potvrdil predseda ústrednej volebnej komisie Sadi Güven, informovala agentúra DPA.

Tureckí voliči sa mali vo včerajšom referende paušálne vyjadriť k 18 navrhovaným ústavným zmenám. Podľa schválených nových pravidiel bude prezident nielen hlavou štátu, ale aj vlády, pričom funkcia premiéra zanikne. Prezident, ktorý už nebude nadstranícky ako doteraz, dostane právomoc bez súhlasu parlamentu vydávať dekréty so silou zákona a získa aj výrazný vplyv na súdnictvo.

Navrhované zmeny vstúpia do platnosti po parlamentných voľbách, ktoré sa majú konať v roku 2019. Včerajšie rozhodnutie voličov v referende je právne záväzné.

Výsledky referenda už čiastočne spochybnili dve turecké opozičné strany - Republikánska ľudová strana (CHP) a Ľudovodemokratická strana (HDP) -, ktoré žiadajú prepočítanie odovzdaných hlasov.

Turci v zahraničí hlasovali za ústavné zmeny vo výrazne vyššej miere



Zmeny v tureckej ústave, ktoré boli predmetom nedeľňajšieho referenda, získali výrazne vyššiu podporu medzi Turkami žijúcimi v zahraničí ako medzi voličmi v samotnom Turecku. Vyplýva to z predbežných výsledkov hlasovania zahraničných Turkov, ktoré agentúra Anadolu zverejnila v noci na dnes po zrátaní takmer všetkých hlasov.

Podiel zástancov zmien rozširujúcich právomoci tureckého prezidenta dosiahol v Nemecku podľa týchto údajov 63,1 percenta, zatiaľ čo v Rakúsku tvorí tento tábor až 73,5 percenta odovzdaných hlasov. Na území Holandska sa vyslovilo za novú podobu ústavy 71 percent účastníkov referenda.

Najvyšší podiel hlasov "za" spomedzi európskych komunít Turkov bol zaznamenaný v Belgicku, a to 75,1 percenta. Vo Švajčiarsku však boli zástancovia reformy s 38 percentami v jasnej menšine.

Predreferendová kampaň v Nemecku a Holandsku viedla k diplomatickým roztržkám s Ankarou po tom, ako členom tureckej vlády neumožnili vystúpiť pred voličmi na území týchto krajín. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Nemcov i Holanďanov z uplatňovania "nacistických metód".

Podľa údajov Anadolu hlasovalo za ústavné zmeny 59,2 percenta všetkých oprávnených voličov v zahraničí, zatiaľ čo priamo v Turecku to bolo iba 51,2 percenta.

Na referende sa mohlo zúčastniť približne 58,2 milióna oprávnených voličov, z toho 2,9 milióna v zahraničí. Turci žijúci v iných krajinách mali možnosť hlasovať v predstihu do minulej nedele.

Odporcovia prezidentského systému demonštrujú proti výsledkom referenda



Odporcovia zavedenia prezidentského politického systému v Turecku protestujú v uliciach proti výsledkom nedeľňajšieho referenda o príslušných zmenách v ústave, ktoré boli podľa oficiálnych údajov schválené s tesnou prevahou.

Prívrženci Republikánskej ľudovej strany (CHP), ktorá je najsilnejším opozičným zoskupením v krajine, sa zhromaždili večer pred straníckou centrálou v Ankare, kde pokrikovali heslo "Bok po boku proti fašizmu". Demonštranti navyše vyjadrovali nevôľu s reakciou predsedu CHP Kemala Kiličdarogla.

Prívrženci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana oslavujú výsledok referenda v uliciach Istanbulu
Foto: TASR/AP


Hoci Kiličdaroglu vyhlásil, že nebude akceptovať víťazstvo zástancov zmien v ústave, podľa protestujúcich musí dať odpor najavo jasnejšie a vyzvať na opozičné demonštrácie.

Server sendika.org, ktorý je kritický voči tureckej vláde, informoval aj o zhromaždení prívržencov opozície pred sídlom ústrednej volebnej komisie v Ankare. Demonštranti, ktorých neskôr rozohnala polícia, protestovali predovšetkým proti rozhodnutiu komisie uznať platnosť hlasovacích lístkov, aj keď nie sú označené úradnou pečiatkou.

Ďalšie protesty po nedeľňajšom referende boli hlásené z istanbulskej štvrte Kadiköy. Podobne ako v iných častiach Istanbulu alebo v meste Izmir tu obyvatelia vyjadrovali nespokojnosť aj udieraním na hrnce a panvice.

Na námestí v centre Ankary sa medzitým zišli napriek dažďu tisíce podporovateľov prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby oslávili schválenie ústavných zmien, aj keď výsledky referenda zďaleka nedosiahli ich očakávania.

Podľa predbežných výsledkov referenda, zverejnených štátnou tlačovou agentúrou Anadolu po zrátaní 99 percent odovzdaných hlasov, zvíťazili zástancovia ústavných zmien v pomere 51,37 ku 48,63 percenta. Zatiaľ čo prezident Erdogan hovorí o víťazstve pre "celú krajinu", opozičné strany chcú zverejnené čísla napadnúť pre údajné manipulácie.

Ústredná volebná komisia, ktorá už potvrdila schválenie ústavných zmien, by mala oznámiť konečné výsledky hlasovania v priebehu 11-12 dní.