Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko a Izrael pracujú na obnove vzťahov na úrovni veľvyslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko a Izrael vyhostili veľvyslancov v roku 2018 a v súvislosti s izraelsko-palestínskym konfliktom často na seba slovne útočili alebo sa urážali.

Istanbul 23. júna (TASR) - Turecko a Izrael začali pracovať na obnove vzájomných diplomatických vzťahov na úrovni veľvyslancov, oznámil vo štvrtok turecký minister zahraničných vzťahov Mevlüt Čavušoglu. Obe krajiny sa snažia ukončiť vyše desaťročie napätia, píše tlačová agentúra Reuters.

Turecko a Izrael vyhostili veľvyslancov v roku 2018 a v súvislosti s izraelsko-palestínskym konfliktom často na seba slovne útočili alebo sa urážali. Teraz sa usilujú vzťahy napraviť a energie sa ukazujú ako kľúčová oblasť možnej spolupráce.

Čavušoglu poskytol vyjadrenie po boku s izraelským rezortným kolegom Jairom Lapidom, ktorý prišiel na návštevu Ankary po mesiacoch rozohrievania vzťahov, ale aj obáv vyslovených Izraelom, že jeho občania sa môžu v Turecku, členskej krajine NATO, stať terčom útokov iránskych agentov.

Šéf tureckej diplomacie povedal, že sú s Lapidom v úzkom kontakte ohľadne hrozieb voči izraelským občanom. Lapid sa poďakoval Turecku za pomoc pri zmarení iránskeho sprisahania útočiť na Izraelčanov v Istanbule a vyhlásil, že operácia ešte stále prebieha.

Izrael varoval svojich občanov pred cestovaním do Turecka a ako dôvod uviedol, že Irán tam údajne pripravuje vraždy alebo únosy Izraelčanov. Irán totiž prisahal odplatu za zavraždenie plukovníka elitných iránskych Revolučných gárd v Teheráne z 22. mája, z čoho obviňuje izraelských agentov.

Čavušoglu navštívil Izrael minulý mesiac, aby povzbudil rozšírenie ekonomickej spolupráce – išlo o prvú takúto návštevu vysokopostaveného tureckého predstaviteľa za posledných 15 rokov, pripomenul Reuters.