Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko a S. Arábia po návšteve princa ohlásili novú éru spolupráce

Zľava saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, jordánsky kráľ Abdalláh II. a jordánsky korunný princ al-Husajn bin Abdalláh počas prehliadky stráže na letisku v jordánskom Ammáne 21. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ankara a Rijád v spoločnom vyhlásení zverejnenom tureckou prezidentskou kanceláriou uviedli, že chcú rozvíjať bilaterálnu politickú, ekonomickú, vojenskú a bezpečnostnú spoluprácu.

Istanbul 23. júna (TASR) - Turecko a Saudská Arábia sú pripravené začať "novú éru" vzájomnej spolupráce. Uviedli to vo vyhlásení, ktoré zverejnili po stredajšej návšteve saudskoarabského korunného princa v Ankare. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA.

Princ Muhammad ibn Salmán pricestoval do Turecka prvýkrát od brutálnej vraždy novinára Džamála Chášukdžího, ktorá sa udiala v roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a vyvolala vážnu roztržku medzi oboma krajinami.

Ankara a Rijád v spoločnom vyhlásení zverejnenom tureckou prezidentskou kanceláriou uviedli, že chcú rozvíjať bilaterálnu "politickú, ekonomickú, vojenskú a bezpečnostnú" spoluprácu. Majú tiež v úmysle podporiť investície v oblasti energetiky, cestovného ruchu a obrany a podporiť rozvoj obchodných vzťahov.

Faktického vládcu saudskoarabskej monarchie v Ankare prijal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podľa tureckých vyšetrovateľov Chášukdžího, ktorý písal kritické články o princovi Salmánovi, zavraždili členovia tímu agentov vyslaného do Turecka zo Saudskej Arábie. Telo novinára, ktoré vrahovia rozštvrtili, sa doteraz nenašlo.

Saudskoarabské úrady najskôr akúkoľvek spojitosť s vraždou novinára popierali. Neskôr priznali, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí však údajne konali len na vlastnú päsť.

Americké tajné služby dospeli k záveru, že brutálnu vraždu novinára nariadil samotný korunný princ Salmán, čo Rijád dôrazne popiera. Aj turecký prezident svojho času vyhlásil, že vraždu nariadili "najvyššie špičky" saudskoarabskej vlády.

Skutočnosť, že k zabitiu došlo na území Turecka, viedla k prudkému zhoršeniu vzťahov medzi Ankarou a Rijádom. V posledných mesiacoch však obe tieto mocnosti súperiace o vplyv v regióne pracujú na normalizácii vzájomných kontaktov.