Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Turecko a talianske strany odmietli anexiu ukrajinských oblastí Ruskom

Zľava Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimir Saldo, Moskvou dosadený líder Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ruský prezident Vladimir Putin, líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin a líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik tlieskajú počas podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku, v Kremli v Moskve 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Turecko, ktoré je členom NATO, sa počas rusko-ukrajinského konfliktu snaží zostať neutrálne a nepripojilo sa k západným sankciám proti Rusku.

Istanbul/Rím 1. októbra (TASR) — Anexia štyroch ukrajinských oblastí Ruskom je "závažným porušením" medzinárodného práva. Uviedlo to so vojom sobotňajšom vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyzvalo na rokovania o ukončení konfliktu. Anexiu v sobotu odsúdili aj ďalšie dve talianske pravicové strany. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a APA.

Rezort tureckej diplomacie ďalej konštatuje, že Ankara neuznala anexiu Krymu Ruskom v roku 2014 a rovnaký postoj má aj po tom, čo Rusko v piatok začlenilo samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, ako aj okupované časti Chersonskej a Záporožskej oblasti k svojmu územiu po referendách, ktoré zahraničie označilo za zinscenované.

"Turecko ... pri každej príležitosti zdôrazňovalo svoju silnú podporu územnej celistvosti, nezávislosti a suverenite Ukrajiny," uviedlo ministerstvo.

"Znova zdôrazňujeme našu podporu ukončeniu tejto vojny, ktorej krutosť neustále narastá, na základe spravodlivého mieru, ktorý sa dosiahne prostredníctvom rokovaní," uvádza sa vo vyhlásení.

Turecko, ktoré je členom NATO, sa počas rusko-ukrajinského konfliktu snaží zostať neutrálne a nepripojilo sa k západným sankciám proti Rusku. Ankara je totiž závislá od ruskej ropy a zemného plynu, pričom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa usiluje podporiť obchod s Moskvou, aby pred parlamentnými voľbami v júni 2023 stabilizoval ekonomiku krajiny.

Po predsedníčke postfašistickej strany Bratia Talianska (FdI) a potenciálnej premiérke Giorgii Meloniovej odsúdili anexiu štyroch ukrajinských regiónov Ruskom aj jej dvaja možní koaliční partneri — Liga exministra vnútra Mattea Salviniho a pravicová konzervatívna strana Taliansko vpred (FI) viacnásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Obaja sú pritom známi úzkymi vzťahmi s Moskvou.

"Liga rozhodne odsudzuje každú agresiu, anexiu a hrozby jadrovými zbraňami. Budúca talianska vláda sa bude musieť spolu s demokraciami a západnými silami s ešte väčším odhodlaním zasadzovať za mier a odzbrojenie,“ zdôraznil Salvini.

Podľa bývalého šéfa Európskeho parlamentu a podpredsedu FI Antonia Tajaniho je "táto anexia výsledkom referenda, ktoré odsúdilo celé medzinárodné spoločenstvo a ktoré nemôže uznať žiadny demokratický štát".