Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Erdogan ponúka sprostredkovanie ukončenia bojov v regióne Tigraj

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 17. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Štát Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu.

Ankara 18. augusta (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu ponúkol, že pomôže sprostredkovať ukončenie bojov v etiópskom zväzovom štáte Tigraj a sľúbil chrániť celistvosť tejto severoafrickej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Erdogan v stredu v Ankare privítal etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda, ktorému povedal, že "mier a celistvosť" tejto vojnou zmietanej africkej krajiny je pre Turecko priorita.

"Ak sa situácia zhorší, zasiahne to všetky krajiny v regióne," povedal turecký prezident. Turecko je podľa jeho slov pripravené akokoľvek prispieť k riešeniu problému vrátane sprostredkovania.

Turecko a Etiópia majú priateľské vzťahy a Erdogan s Abiyom sľúbili posilniť hospodársku spoluprácu a obchod. Vzťah týchto dvoch krajín je podľa etiópskeho premiéra vybudovaný na "vzájomnom rešpekte a dôvere".
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Štát Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF). Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ich obvinil z prípravy útokov na etiópske vojenské základne.

Povstalci začiatkom júla opätovne obsadili tigrajské hlavné mesto Mekele, ktoré kontrolovala etiópska armáda od konca vlaňajšieho novembra. Vláda v Addis Abebe okamžite vyhlásila jednostranné prímerie. Boje však aj naďalej pokračujú.

Konflikt si podľa OSN už vyžiadal tisíce obetí a vyvolal v regióne vážnu humanitárnu krízu.