Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecko: Fínsko a Švédsko odmietajú vydávať teroristov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Helsinki a Štokholm za posledných päť rokov odmietli 33 žiadostí Ankary o vydanie občanov, uviedli zdroje z tureckého ministerstva spravodlivosti pre Anadolu.

Ankara 16. mája (TASR) - Turecko v pondelok obvinilo Švédsko a Fínsko, že odmietli vydať do Turecka desiatky podozrivých "teroristov". V pondelok to uviedli turecké štátne médiá. Fínsko a Švédsko oznámili, že sa budú uchádzať o členstvo v Severoatlantickej aliancii, ktoré však musia jednomyseľne schváliť všetky členské krajiny NATO vrátane Turecka. TASR prevzala správu od agentúry AFP, ktorá citovala zo štátnej tureckej agentúry Anadolu.

Helsinki a Štokholm za posledných päť rokov odmietli 33 žiadostí Ankary o vydanie občanov, uviedli zdroje z tureckého ministerstva spravodlivosti pre Anadolu.

Turecko žiadalo severské krajiny o vydanie jednotlivcov, ktorí sú obvinení z väzieb na kurdských militantov alebo z príslušnosti k hnutiu spájanému v Turecku s pokusom o zvrhnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v roku 2016, napísala turecká agentúra.

Erdogan minulý piatok povedal, že Fínsko a Švédsko sú "ako penzión pre teroristické organizácie". Zároveň vyjadril nesúhlas s ich členstvom v NATO. Podľa analytikov ide o taktiku Ankary na získanie ústupkov od členských štátov Aliancie, vysvetľuje AFP.

Turecko kritizuje Fínsko a najmä Švédsko za prejavy zhovievavosti voči Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je na zozname teroristických organizácií Európskej únie. Táto strana bojuje proti tureckému štátu od roku 1984.

Šéf tureckého rezortu diplomacie Mevlüt Čavušoglu v nedeľu ocenil zmierlivý prístup Helsínk, ale kritizoval Štokholm za "provokatívne" vyhlásenia počas neformálneho zasadnutia Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí v Berlíne.

Švédske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že vysokopostavení predstavitelia Švédska a Fínska plánujú navštíviť Turecko, kde budú rokovať s Čavušoglom o námietkach Ankary voči ich členstvu v NATO.