Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko: Fínsko a Švédsko sa zaviazali, že nám vydajú teroristov

Na snímke druhý zľava generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg a tretí zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si podávajú ruky po podpise memoranda týkajúceho sa vzájomnej spolupráce voči bezpečnostným hrozbám medzi Tureckom, Švédskom a Fínskom v Madride 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Fínsky prezident vo svojom vyhlásení pre médiá uviedol, že memorandum potvrdzuje záväzok týchto krajín navzájom sa plne podporovať v prípade bezpečnostných hrozieb.

Ankara/Helsinki 29. júna (TASR) - Fínsko a Švédsko sa v memorande s Tureckom zaviazali plne spolupracovať v boji proti Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorú považujú za teroristickú organizáciu okrem Turecka i západné krajiny. Oba severské štáty okrem toho prisľúbili, že podniknú konkrétne kroky smerom k vydaniu teroristov do Turecka a budú brániť teroristom v šírení protitureckej propagandy. Vyhlásilo to komunikačné riaditeľstvo tureckej prezidentskej kancelárie, informuje TASR.

Memorandum o bezpečnostnej spolupráci podpísali v utorok pred začiatkom summitu NATO v Madride ministri zahraničných vecí týchto troch krajín a podľa vyhlásenia fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa tak odstránili výhrady Turecka voči kandidatúre Fínska i Švédska na členstvo v NATO.

Ako pokračuje komunikačné riaditeľstvo tureckého prezidenta, z ktorého cituje agentúra Anadolu, severské krajiny sa tiež zaviazali, že neuvalia embargo na turecký obranný priemysel. Dohodli sa aj na vytvorení spoločného mechanizmu s účasťou právnikov a predstaviteľov tajných i bezpečnostných služieb, ktorých úlohou bude dohliadať na plnenie memoranda.

Turecko zároveň potvrdilo svoju "dlhodobú podporu" politike otvorených dverí Severoatlantickej aliancie a v memorande súhlasilo s podporou pozvánky na vstup do NATO pre Fínsko i Švédsko, píše Anadolu.

Fínsky prezident vo svojom vyhlásení pre médiá uviedol, že memorandum potvrdzuje záväzok týchto krajín navzájom sa plne podporovať v prípade bezpečnostných hrozieb.

"V priebehu uplynulých týždňov Turecko vyjadrilo obavy z hrozby terorizmu. Fínsko tieto obavy vždy bralo vážne. Fínsko odsudzuje terorizmus vo všetkých jeho podobách a prejavoch. Ako členská krajina NATO sa Fínsko plne prihlási k protiteroristickým opatreniam a dokumentom Aliancie," zdôraznil Niinistö. Dodal, že Fínsko a Turecko zintenzívnia spoluprácu v boji proti terorizmu, vo vývoze zbraní a tiež vydávaní stíhaných osôb, pričom sa však Fínsko bude riadiť podľa svojich zákonov.