Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Havária rýchlovlaku pri Ankare si vyžiadala najmenej siedmich mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlak vrazil do nadjazdu na železničnej stanici pri metropole Ankara a dva vozne súpravy sa prevrátili.

Ankara 13. decembra (TASR) - Na najmenej sedem mŕtvych a 46 zranených stúpla bilancia havárie vysokorýchlostného vlaku, ku ktorej došlo vo štvrtok ráno pri tureckej metropole Ankara. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na úrad ankarského guvernéra.

Medzi mŕtvymi je aj strojvodca vlaku. Spomedzi 46 zranených sú traja vo vážnom stave. Pôvodná bilancia hovorila o štyroch mŕtvych a 43 zranených.

Vlak vrazil do nadjazdu pre chodcov na železničnej stanici pri Ankare a najmenej dva vozne súpravy sa vykoľajili. Vlak smeroval z Ankary do približne 260 kilometrov vzdialeného mesta Konya, ktoré sa taktiež nachádza v strednej časti Turecka.

Podľa miestnych úradov sa vlak najskôr zrazil s lokomotívou, ktorá kontrolovala stav železníc. Potom vrazil do nadjazdu pre chodcov, ktorého časť sa následkom kolízie zrútila. Na mieste zasahovali záchranári, ktorí vyslobodzovali cestujúcich z poškodených vozňov.

K havárii, ktorej príčina nebola bezprostredne známa, došlo približne o 06.30 h miestneho času (04.30 h SEČ). Vyšetrovaním okolností nehody boli poverení traja prokurátori.

Výberová chronológia nehôd rýchlovlakov vo svete


13. mája 2017 - Grécko - Dvaja ľudia zahynuli a sedem osôb utrpelo zranenia pri nehode rýchlovlaku, ktorý sa na severe Grécka v obci Adendro vykoľajil a následne narazil do dvojposchodového rodinného domu. Rýchlik smeroval z Atén do Solúna a v čase nehody sa vo vlaku nachádzalo 70 cestujúcich. Obetí: 2

14. novembra 2015 - Francúzsko - Rýchlovlak TGV sa vykoľajil v severovýchodnom Francúzsku pri skúšobnej jazde na novej vysokorýchlostnej trati z Paríža do Štrasburgu. K nehode došlo v meste Eckwersheim neďaleko nemeckých hraníc a zahynulo pri nej sedem ľudí, ďalších 11 utrpelo vážne zranenia. Obetí: 7

24. júla 2013 - Španielsko - Vlaková nehoda sa stala pri meste Santiago de Compostela na severozápade krajiny. Rýchlovlak Alvia sa vykoľajil neďaleko miestnej železničnej stanice. Obetí: 77

23. júla 2011 - Čína – Pri vlakovom nešťastí vo východnej Číne, keď rýchlovlak narazil do ďalšieho stojaceho vlaku a najmenej jeden jeho vozeň spadol z mosta, zahynulo 39 ľudí a 12 ďalších bolo v kritickom stave. Medzi obeťami boli aj dvaja cudzinci. Približne 200 zranených pasažierov hospitalizovali. K nehode došlo na moste neďaleko mesta Wen-čou v provincii Če-ťiang po tom, ako sa jeden rýchlovlak zastavil a druhý rýchlovlak do neho vrazil. Obetí: 39


Výberová chronológia nehôd vlakov v Turecku


8. júla 2018 - Pri vykoľajení súpravy vlaku v západnom Turecku zahynulo desať ľudí a vyše 70 ďalších utrpelo zranenia. Mimo koľají skončilo päť vozňov vlaku, ktorý viezol celkovo 360 cestujúcich. K nešťastiu došlo pravdepodobne preto, že voda po silných dažďoch podmyla koľajisko. Vlak vyrazil z mesta Edirne pri hranici s Gréckom a Bulharskom a smeroval do Istanbulu.

20. marec 2014 - Osobný vlak narazil v južnom Turecku do mikrobusu, ktorý viezol zamestnancov do továrne. Nehoda sa stala na železničnom priecestí pri prístavnom meste Mersin na pobreží Stredozemného mora. Zahynulo deväť ľudí a zranenia utrpelo päť ďalších osôb.

3. januára 2010 - Jeden človek prišiel o život a štyria utrpeli zranenia pri zrážke dvoch osobných vlakov na severozápade Turecka. K nehode došlo v blízkosti mesta Bilecik (vysl. "biledžik"), 400 kilometrov juhozápadne od Istanbulu. Jeden z rušňovodičov nezastavil na signalizačnom zariadení a narazil do stojacej vlakovej súpravy.

22. júla 2004 - Tridsaťšesť obetí si vyžiadalo vlakové nešťastie na severozápade Turecka, pri ktorom sa vykoľajila súprava smerujúca z Istanbulu do Ankary.