Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko hlási smrť vojakov pri obnovenej operácii na severe Iraku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko začalo operáciu "Orlí pazúr 2" proti povstalcom zo Strany kurdských pracujúcich v severoirackej provincii Dahúk.

Istanbul 11. februára (TASR) - Traja tureckí vojaci prišli o život počas obnovenej vojenskej operácie Ankary proti kurdským povstalcom v severnom Iraku. Oznámilo to vo štvrtok turecké ministerstvo obrany, informovala agentúra AFP.

Turecko v stredu začalo operáciu "Orlí pazúr 2" proti povstalcom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severoirackej provincii Dahúk.

Dvoch tureckých vojakov podľa ministerstva obrany zabili a ďalší dvaja utrpeli zranenia v stredu počas zrážok s "teroristami". Tretí vojak prišiel o život vo štvrtok. Turecko, EÚ a USA považujú PKK za teroristickú organizáciu, pripomína AFP.

Táto strana začala v roku 1984 ozbrojené povstanie proti tureckej vláde. Konflikt si odvtedy vyžiadal desaťtisíce obetí z radov kurdských ozbrojencov, tureckých policajtov a vojakov, ale i civilistov. Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.

Turecký minister obrany Halusi Akar minulý mesiac navštívil Bagdad a severný Irak, kde povedal, že Turecko má v úmysle eliminovať útoky PKK v severnom Iraku s cieľom zaistiť bezpečnosť hraníc a mier v regióne.