Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko hovorí v súvislosti s cestou Guterresa do Ľvova o konci vojny

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres, v piatok 12. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Guterresovi a Erdoganovi sa v júli podarilo sprostredkovať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré sa dohodli na vývoze ukrajinského obilia z prístavov v Čiernom mori.

New York/Ankara 17. augusta (TASR) - Na schôdzke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyiopm Erdoganom sa bude podľa Ankary diskutovať aj o diplomatických spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Témou stretnutia, ktoré sa uskutoční vo štvrtok v Ľvove, bude aj "ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom diplomatickými cestami", oznámil v utorok Erdoganov úrad.

OSN je v súvislosti s možnými rokovaniami so Zelenským o ukončení bojov oveľa zdržanlivejšia, konštatuje DPA. "Existuje niekoľko otázok, ktoré sa budú riešiť: Konflikt vo všeobecnosti, potreba politického riešenia tohto konfliktu," odpovedal v New Yorku hovorca OSN Stéphane Dujarric na otázku, či prebiehajú aj diskusie o rokovaniach o trvalom prímerí.

Plánované rozhovory so Zelenským budú podľa neho tiež zamerané na situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá sa v auguste opakovane stala terčom ostreľovania.

Guterresovi a Erdoganovi sa v júli podarilo sprostredkovať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré sa dohodli na vývoze ukrajinského obilia z prístavov v Čiernom mori. Zdroje v OSN vtedy podľa DPA uviedli, že na tento úspech by sa malo nadviazať. Rokovania o všeobecnom prímerí sú však podľa nich možné len vtedy, ak žiadna z bojujúcich strán nedokáže zaznamenať výrazné územné zisky a vzdá sa cieľa konečného víťazstva.

Guterres opakovane zdôrazňuje, že podporuje tzv. tichú diplomaciu, ktorá hľadá východiská z konfliktu za zatvorenými dverami, pripomína DPA.