Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko kritizovalo verdikt súdu EÚ v spojitosti s náboženskými znakmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Európu ovláda islamofóbia, rasizmus a prejavy nenávisti.

Istanbul 18. júla (TASR) - Turecko v nedeľu slovne odsúdilo štvrtkové rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, ktoré zamestnávateľom povoľuje zakázať zamestnancom nosiť moslimskú šatku a ďalšie symboly spájané s náboženstvom. Informovala o tom agentúra AP.

"Rozhodnutie (Súdneho dvora EÚ) o šatkách na pracovisku je ďalším úderom voči právam moslimských žien," napísal na Twitteri hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Dodal, že toto rozhodnutie bude vyhovovať štváčom proti islamu v Európe.

Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že zákaz nosiť na pracovisku akúkoľvek viditeľnú formu vyjadrenia politického, filozofického alebo náboženského presvedčenia môže byť odôvodnený potrebou zamestnávateľa prezentovať sa neutrálnym spôsobom voči klientom alebo zabrániť sociálnym konfliktom.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Európu ovláda "islamofóbia, rasizmus a prejavy nenávisti", ktorých miera narastá, ignoruje náboženskú slobodu a vytvára priestor a právne východiská na diskrimináciu.

Erdoganova vláda opakovane kritizovala západné inštitúcie v súvislosti s údajnými útokmi na práva moslimských občanov, píše AP.