Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Turecko má najvyšší počet nakazených na Blízkom východe

Ľudia s ochrannými rúškami na tvárach stoja na pohyblivých schodoch v stanici metra v Istanbule, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca však zdôraznil, že nové prípady v krajine pribúdajú pomalším tempom napriek stále sa zvyšujúcemu počtu testov.

Istanbul 19. apríla (TASR) - Turecko sa v sobotu stalo krajinou s najvyšším počtom prípadov nákazy novým koronavírusom v rámci Blízkeho východu. S počtom potvrdených prípadov 82.329 tak Turecko predstihlo Irán, pôvodné ohnisko nákazy v regióne, informovala agentúra Reuters.

Za posledných 24 hodín pribudlo v Turecku 3783 nových infekcií, čo je len o niekoľko stoviek menej než v Číne, pôvodom epicentre pandémie.

Za rovnakú dobu sa tiež počet úmrtí v Turecku zvýšil o 121 na celkovo 1890. Z ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, sa vyliečilo už 10.453 pacientov.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca však zdôraznil, že nové prípady v krajine pribúdajú pomalším tempom napriek stále sa zvyšujúcemu počtu testov.

Za posledných 24 hodín ich v krajine vykonali viac ako 40.500. Celkovo už na nový koronavírus Turci otestovali takmer 600.000 ľudí.

Turecké ministerstvo vnútra zároveň oznámilo, že o ďalších 15 dní predlžuje platnosť zákazu cestovania, ktorý sa týka 31 miest vrátane metropoly Ankara a najväčšieho mesta Istanbul. Uvedené mestá sú prakticky uzavreté pre bežnú pozemnú, leteckú i námornú dopravu. Rozhodnutie o predĺžení reštrikcií vstupuje do platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu.

V Iráne aktuálne evidujú 80.868 nakazených a 5031 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom.