Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko má záujem o ďalšiu dodávku ruského systému S-400

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Erdogan sa v stredu stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým bude okrem iného diskutovať o konflikte v Sýrii.

Washington 27. septembra (TASR) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Ankara má záujem o ďalšiu dodávku ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, podľa ktorej môže tento krok prehĺbiť napätie medzi Tureckom a USA a viesť k uvaleniu nových amerických sankcií na Ankaru.

Podľa Washingtonu ruský protivzdušný komplet S-400 predstavuje potenciálnu hrozbu pre americké stíhačky F-35 aj pre celú Severoatlantickú alianciu. Turecko tvrdí, že mu žiaden zo spojencov z NATO, ktorí vyrábajú podobné systémy, neponúkol výhodné podmienky.

„V budúcnosti nebude môcť nikto zasahovať do toho, aké obranné systémy si zaobstaráme, z ktorej krajiny a na akej úrovni. Sme jediní, kto o tom môže rozhodovať," uviedol Erdogan v nedeľňajšom rozhovore v programe Face the Nation americkej televíznej stanice CBS.

Spojené štáty uvalili po prvom tureckom nákupe ruského systému S-400 vlani v decembri sankcie na tureckú štátnu agentúru pre vojenské dodávky (SSB) a na jej vedúcich predstaviteľov.

Podľa agentúry Reuters už Moskva a Ankara vedú rozhovory ohľadom ďalšieho kontraktu na dodávky súčastí systému S-400. Washington opakovane varoval, že v prípade realizácie tohto zámeru takmer určite uvalí na Turecko nové sankcie.

„Na každej úrovni a pri každej príležitosti vyzývame Turecko, aby si neponechávalo systém S-400 a zdržalo sa nákupu akéhokoľvek ďalšieho ruského vojenského vybavenia," uviedol vo vyhlásení americký rezort diplomacie. Zároveň však dodal, že Spojené štáty aj „napriek vzájomnému nesúhlasu v tejto záležitosti považujú Turecko za svojho spojenca a hľadajú spôsoby, ako posilniť vzájomné spojenectvo".

Podľa agentúry Reuters sa Erdogan stretne v stredu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým bude okrem iného diskutovať o konflikte v Sýrii.