Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecký regulátor vyšetruje opozičné stanice pre pokrývanie volieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Rada nešpecifikovala, či uvedené televízne stanice vyšetruje ohľadom prvého alebo druhého kola volieb hlavy štátu.

Istanbul 30. mája (TASR) - Turecká Štátna rada pre monitorovanie vysielania (RTÜK) začala v súvislosti s mediálnym pokrývaním prezidentských volieb vyšetrovať šesť hlavných televíznych staníc v krajine, ktoré sú kritické voči tamojšej vláde. RTÜK šesticu staníc v utorok obvinila z toho, že svojím volebným spravodajstvom "ponížili národ". TASR správu prevzala z agentúry DPA.

RTÜK vyšetruje Halk TV, Tele 1, KRT, TV5, Flash Haber a Szc TV, teda v podstate všetky opozičné stanice. Ako uviedla rada na Twitteri, dôvodom sú ich "urážky" voči občanom Turecka vo volebnom spravodajstve, na ktoré sa sťažovali samotní diváci.

Rada poznamenala, že "nezostane ticho" v prípade, keď stanice "nerešpektujú národnú vôľu, demokraciu a výsledky volieb", napísal v tvíte jej šéf Ebubekir Šahin.

RTÜK citovala napríklad komentár novinárky Čigdem Tokerovej v televízii Fox TV, ktorá uviedla, že "demokracia nespočíva len v hlasovaní". Hlavné novinárske zväzy vyjadrili Tokerovej podporu.

Rada nešpecifikovala, či uvedené televízne stanice vyšetruje ohľadom prvého alebo druhého kola volieb hlavy štátu. Tokerovej vyjadrenie je z nedele 28. mája, keď sa konalo druhé kolo hlasovania. Zvíťazil v ňom súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý porazil kandidáta opozície Kemala Kiličdarogla.

DPA pripomína, že Erdoganova vláda priamo či nepriamo kontroluje takmer všetky bežné médiá. RTÜK, ktorej vedenie je blízke Erdoganovi, po nedávnych právnych zmenách rozšírila svoje právomoci aj na internetové médiá.

Turecko je, čo sa týka slobody tlače, podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) na 165. mieste zo 180 krajín sveta.