Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Turecko neutralizovalo sedem členov PKK

Turecký vojenský tank smeruje na turecko-sýrsku hranicu v tureckej provincii Hatay pri hraniciach so Sýriou, archívne foto. Foto: TASR/AP

Turecko spustilo v apríli novú pozemnú a vzdušnú ofenzívu na severe Iraku proti členom PKK, ktorú zaradilo na zoznam teroristických organizácií.

Istanbul 27. augusta (TASR) - Turecká armáda "neutralizovala" počas operácie na severe Iraku sedem členov Strany kurdských pracujúcich (PKK), oznámilo v sobotu turecké ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Turecko vykonáva pravidelne vzdušné útoky v susednom Iraku v rámci ofenzívy, ktorú vedie proti militantom z PKK.

"Naša operácia bude pokračovať, kým nebude neutralizovaný posledný terorista," uviedol turecký rezort obrany na sociálnej sieti Twitter. Výraz neutralizovať sa pritom bežne používa namiesto slova zabiť, poznamenáva Reuters.

Turecko spustilo v apríli novú pozemnú a vzdušnú ofenzívu na severe Iraku proti členom PKK, ktorú zaradilo na zoznam teroristických organizácií. Odôvodnilo to tým, že sa chráni pred teroristickými útokmi a má právo na sebaobranu. PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv pre Kurdov v Turecku, ktorý si už vyžiadal desaťtisíce obetí.

Pri júlovom delostreleckom útoku na turistický rezort pri meste Záchó v irackom autonómnom regióne Kurdistan zahynulo najmenej deväť civilistov vrátane detí a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia. Všetky obete boli občanmi Iraku, uviedli vtedy predstavitelia mesta Záchó. Turecko vtedy poprelo, že stojí za týmto útokom.