Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novinár Dündar má 15 dní na návrat do krajiny, inak mu zhabú majetok

Na archívnej snímke Can Dündar, bývalý šéfredaktor rešpektovaného denníka Cumhuriyet. Foto: TASR/AP

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) požaduje zrušenie rozhodnutia súdu. Podľa neho už Dündar zaplatil dostatočne vysokú cenu za svoju nezávislú žurnalistiku.

Istanbul 18. septembra (TASR) - Turecký súd rozhodol, že krajina vyhlási novinára Cana Dündara za utečenca, ak sa do 15 dní nevráti do Turecka, a zároveň zhabe všetok jeho majetok. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na Dündarovho právneho zástupcu Yalcina Abbasa.

Istanbulský súd k rozhodnutiu pristúpil na základe návrhu prokurátora, podľa ktorého Dündar opustil krajinu po svojom prepustení z väzenia a nezúčastnil sa odvtedy ani na jednom pojednávaní.

Podľa Abbasa však Dündara pred súdom napadli a krajinu opustil pre obavy o svoj život.

"Štyridsať rokov som sa nevenoval ničomu inému, než žurnalistike," napísal Dündar na Twitteri a zároveň vymenoval všetky nehnuteľnosti, ktoré vlastní. "To, čo sa súd za štyri minúty rozhodol zhabať, je 40 rokov nášho úsilia," dodal.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) požaduje zrušenie rozhodnutia súdu. Podľa neho už Dündar "zaplatil dostatočne vysokú cenu za svoju nezávislú žurnalistiku vrátane toho, že musel nedobrovoľne opustiť svoju domovinu", vyhlásil CPJ.

Bývalý šéfredaktor denníka Cumhuriyet (Republika) žije v Nemecku, kam utiekol po tom, ako ho v roku 2016 v Turecku odsúdili za článok o tom, že Turecko údajne dodalo zbrane islamistickým skupinám v Sýrii. Dündar je obvinený aj z toho, že konal ako agent a snažil sa zvyšovať napätie a posilňovať odpor "teroristickej organizácie" voči bezpečnostným zložkám.