Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Turecko odmieta, že stojí za útokom na turistický rezort v Kurdistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecko je pripravené urobiť každý krok, aby pravda vyšla najavo, napísalo ministerstvo vo vyhlásení s tým, že turecké vojenské operácie boli v súlade s medzinárodným právom.

Ankara 20. júla (TASR) - Turecko v stredu odmietlo tvrdenia, že stojí za útokom na turistický rezort pri meste Záchó v irackom autonómnom regióne Kurdistan, pri ktorom zahynulo osem osôb a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia. Vo vyhlásení to uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Ankara bola zarmútená, keď sa dopočula o obetiach pri tomto útoku, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Turecko je pri protiteroristických operáciách proti zakázaným kurdským milíciám maximálne obozretné, aby sa vyhlo civilným obetiam či poškodeniu historických kultúrnych pamiatok.

"Turecko je pripravené urobiť každý krok, aby pravda vyšla najavo," napísalo ministerstvo vo vyhlásení s tým, že turecké vojenské operácie boli v súlade s medzinárodným právom.

"Vyzývame irackú vládu, aby nerobila vyjadrenia ovplyvnené rétorikou a propagandou ohavnej teroristickej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK), a aby spolupracovala na odhalení páchateľov tohto krutého činu," píše sa vo vyhlásení.

Stredajší útok zasiahol turistický rezort v obci Parách. Všetky obete boli občanmi Iraku, uviedli predstavitelia mesta Záchó. Dodali, že Turecko bombardovalo Parách dvakrát tvrdiac, že sa tam nachádzajú členovia zakázanej PKK.

Turecko spustilo v apríli novú pozemnú a vzdušnú ofenzívu na severe Iraku proti členom PKK, ktorú zaradilo na zoznam teroristických organizácii, pripomína DPA. Odôvodnilo to tým, že sa chráni pred teroristickými útokmi a má právo na sebaobranu.

PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv pre Kurdov v Turecku, ktorý si už vyžiadal desaťtisíce obetí.