Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko odmietlo rozhodnutie uznať separatistické oblasti na Ukrajine

Obyvatelia mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska v centre mesta Doneck, území kontrolovanom proruskými separatistami na východe Ukrajiny v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Ruska považujeme za neprijateľné a odmietame ho, uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Anakara 22. februára (TASR) - Turecko v utorok kritizovalo pondelňajšie rozhodnutie Ruska uznať samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za nezávislé štáty. TASR správu prevzalo od agentúry AP.

Turecko postup Ruska označilo ako "jasné porušenie politickej jednoty, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny".

"Rozhodnutie Ruska považujeme za neprijateľné a odmietame ho," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň zdôraznilo prísľub Turecka podporovať politickú jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny. Všetky zúčastnené strany vyzvalo, aby "používali zdravý rozum a rešpektovali medzinárodné právo", píše AP s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ministerstva.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v ďalšom vyhlásení tureckým občanom "rozhodne odporučilo", aby opustili oblasti vo východnej časti Ukrajiny.

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, má blízke vzťahy s Ukrajinou i Ruskom. Ankara sa opakovane ponúkla plniť funkciu sprostredkovateľa medzi oboma krajinami s cieľom zmierniť napätie, pripomína AP.