Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko odsúdilo dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po podpise uvedenej dohody, ku ktorému ešte nedošlo, by sa Spojené arabské emiráty po Egypte a Jordánsku stali treťou arabskou krajinou, ktorá by s Izraelom nadviazala aktívne diplomatické vzťahy.

Istanbul 14. augusta (TASR) – Turecko sa dnes pridalo k Iránu a odsúdilo dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi, ktorú označilo za zradu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Spojené arabské emiráty sa snažia (túto dohodu) prezentovať ako čin sebaobetovania pre Palestínu, v skutočnosti však pre naplnenie svojich záujmov palestínske ciele zrádzajú. Dejiny a svedomie ľudí žijúcich v tomto regióne im toto pokrytecké správanie nikdy nezabudnú a neodpustia," píše sa v oficiálnom vyjadrení tureckého ministerstva zahraničia.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dlhodobo obhajuje práva obyvateľov palestínskych území a odcudzuje zásahy Izraela na západnom brehu rieky Jordán (v Predjordánsku).

Izrael v rámci dohody súhlasil s tým, že pozastaví svoje plány na pripojenie židovských osád a ďalších území v okupovanom Predjordánsku.

Dosiahnutie prelomovej dohody oznámil vo štvrtok na Twitteri americký prezident Donald Trump, pričom zverejnil aj príslušné spoločné vyhlásenie USA, SAE a Izraela.

Po podpise uvedenej dohody, ku ktorému ešte nedošlo, by sa SAE po Egypte a Jordánsku stali treťou arabskou krajinou, ktorá by s Izraelom nadviazala aktívne diplomatické vzťahy.