Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko označilo cestovné obmedzenia EÚ za politicky motivované

Tureckí tínedžeri s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu kráčajú na obľúbenej ulici Tunali Hilmi v Ankare. Foto: TASR/AP

Turecko chýba na zozname 14 krajín, ktorých občania môžu od 1. júla bez obmedzení vstupovať na územie 31 európskych krajín.

Berlín 2. júla (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu obvinil vo štvrtok Európsku úniu, že cestovné obmedzenia pre tureckých občanov udržiava v platnosti z politických dôvodov. Informovala o tom agentúra DPA.

Turecko chýba na zozname 14 krajín, ktorých občania môžu od 1. júla bez obmedzení vstupovať na územie 31 európskych krajín.

Čavušoglu podľa DPA tvrdil, že situácia v mnohých krajinách zo zoznamu je horšia ako v Turecku.

"Vidíme, že prijali politicky motivované rozhodnutie," povedal Čavušoglu v Berlíne po rozhovoroch s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom.

Turecký minister takisto vyzval Nemecko, aby prehodnotilo svoje vlastné varovanie pred cestovaním do Turecka. Maas prisľúbil, že nemecké úrady budú epidemiologickú situáciu v Turecku sledovať a vyhodnocovať.

Do krajín EÚ majú od stredy povolený vstup občania 14 krajín, v ktorých je miera šírenia nákazy porovnateľná so situáciou v Únii.

Ide o občanov Alžírska, Austrálie, Čiernej Hory, Gruzínska, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Maroka, Nového Zélandu, Rwandy, Srbska, Thajska, Tuniska a Uruguaja.

Povolenie dostali tiež občania tzv. európskych mikroštátov: Andorra, Monako, Vatikán a San Maríno.