Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecko oznámilo Rusku, že bude reagovať na útoky zo severnej Sýrie

Dym stúpa z ropného vrtu počas tureckého náletu pri sýrskom meste Kámišlí 23. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Šéf tureckého rezortu obrany v telefonáte povedal, že prioritou Turecka je trvalo zabrániť hrozbe terorizmu zo severnej Sýrie, uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo obrany.

Ankara 24. novembra (TASR) - Turecký minister obrany Hulusi Akar vo štvrtok v telefonáte so svojím ruským kolegom Sergejom Šojguom povedal, že Ankara bude naďalej reagovať na útoky zo severnej Sýrie. Akar tak reagoval na žiadosť Moskvy, aby sa Turecko zdržalo "akéhokoľvek použitia nadmernej sily" v Sýrii. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Šéf tureckého rezortu obrany v telefonáte povedal, že prioritou Turecka je trvalo zabrániť hrozbe terorizmu zo severnej Sýrie, uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo obrany. Akar dodal, že je v tejto veci potrebné dodržiavať predchádzajúce dohody.

Turecké vojenské lietadlá podnikli v nedeľu letecké útoky na základne kurdských militantov v Sýrii a Iraku. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) si nálety vyžiadali najmenej 37 obetí.

Ofenzíva s kódovým označením Operácia Claw-Sword sa začala týždeň po výbuchu v centre Istanbulu, pri ktorom zahynulo šesť ľudí a 81 ďalších osôb utrpelo zranenia. Ankara z tohto útoku viní kurdských ozbrojencov, ktorí však účasť na útoku popierajú.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že vojenské operácie tureckej armády na severe Sýrie a Iraku sa nemusia obmedziť len na údery zo vzduchu, ale budú sa viesť aj diskusie o zapojení pozemných jednotiek.