Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko plánuje dodávať do severnej časti Cypru viac zbraní

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Turecko chce podľa štvrtkového vyjadrenia tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla chrániť turecký Cyprus a dodávať mu všetko, čo potrebuje.

Istanbul 29. septembra (TASR) - Turecko plánuje dodávať viac zbraní do severnej časti Cypru, ktorú okupuje. Ankara tým reaguje na zrušenie zbrojného embarga Spojených štátov voči Cypru. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Turecko chce podľa štvrtkového vyjadrenia tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla chrániť "turecký Cyprus" a dodávať mu všetko, čo potrebuje.

Cyprus je bývalá britská kolónia, ktorá získala nezávislosť v roku 1960. Pre komplikový vnútropolitický je od roku 1974 rozdelený na severnú časť – tzv. Severocyperskú tureckú republiku (uznanú iba Tureckom) a južnú časť – Cyperskú republiku (člen EÚ).

USA v polovici septembra zrušili zbrojné embargo z roku 1987 voči tomuto etnicky rozdelenému ostrovu. Jeho cieľom bolo pomôcť mierovým rokovaniam medzi cyperskými Turkami a cyperskými Grékmi.

Cyperský prezident Nikos Anastasiades i grécka vláda zrušenie embarga privítali, pripomína DPA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však v stredu uviedol, že Ankara posilní svoju vojenskú prítomnosť v severnej časti Cypru, napísala agentúra Reuters.