Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Turecku stúpol na najmenej 38 mŕtvych

Ľudia sa pozerajú na domy, ktoré zničilo zemetrasenie v meste Elazig na východe Turecka 24. januára 2020. Zemetrasenie s magnitúdou predbežne stanovenou na 6,8 si vyžiadalo najmenej štyri obete. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prisľúbil, že úrady urobia všetko, čo bude v ich silách, aby pomohli ľuďom postihnutým zemetrasením.

Ankara 26. januára (TASR) - Na najmenej 38 mŕtvych a vyše 1600 zranených vzrástol v nedeľu počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v piatok večer postihlo východ Turecka. Spod trosiek zrútených budov sa podarilo vyslobodiť už minimálne 45 ľudí, pričom záchranári stále pátrajú po ďalších. Nádej na ich prežitie však znižuje mrazivé počasie panujúce v oblasti, informovala agentúra AP.

Medzi zachránenými je 35-ročná matka s dvojročnou dcérou, ktoré sa po zhruba 28 hodinách podarilo vyslobodiť z trosiek zrútenej bytovky v otrasmi najviac postihnutom meste Elazig.

Podľa tureckého ministra vnútra Süleymana Soylua sa pod troskami podarilo lokalizovať šiestich ľudí, informovala agentúra Reuters.

V zasiahnutej oblasti, ktorej teploty počas noci na nedeľu poklesli na približne mínus päť stupňov Celzia, operuje viac ako 3500 členov pátracích a záchranných tímov. Obyvateľom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, rozdali desaťtisíce provizórnych lôžok, diek a stanov, keďže teploty v oblasti klesajú v noci na mínus päť až mínus osem stupňov Celzia.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok o 20.55 h miestneho času (18.55 h SEČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig, ležiacej zhruba 500 kilometrov východne od Ankary. Otrasy pocítilo najmenej 20 miliónov ľudí nielen v samotnom v Turecku, ale aj v Izraeli, Iraku a Sýrii. Po zemetrasení nasledovalo viac ako 780 dotrasov rôznej intenzity.

Celkovo bolo zničených 76 budov a vyše 1000 bolo poškodených. Otrasy poškodili aj viacero miestnych väzníc, takže stovky trestancov museli previezť do väzení v okolitých regiónoch.

V nemocniciach stále zostáva minimálne 104 zranených, z ktorých 13 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Turecká vláda prisľúbila finančnú pomoc pre postihnutých obyvateľov.

Väčšinu mŕtvych evidujú v provincii Elazig.