Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Istanbulská polícia sa začala sťahovať z námestia Taksim

Policajti používajú slzotvorný plyn a vodné delo Foto: TASR/AP

Policajti použili počas dnešného dňa opäť proti demonštrantom slzotvorný plyn a vodné delá, pričom utrpelo zranenia najmenej 14 ľudí.

Istanbul 1. júna (TASR) - Turecká polícia sa dnes popoludní začala sťahovať z hlavného námestia v Istanbule. Stovky demonštrantov vzápätí opäť prenikli na námestie Taksim, aby pokračovali v proteste proti kontroverzným plánom na rekonštrukciu tejto časti mesta a domáhali sa odstúpenia vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Súkromná tlačová agentúra Dogan spresnila, že policajti popoludní začali odstraňovať zátarasy okolo námestia, ktorých rozmiestnením chceli zabrániť pokračovaniu protivládnych protestov.

Agentúra Anadolu informovala, že príslušníci polície začali opúšťať námestie Taksim po krátkych potýčkach s demonštrantami, ktorí do nich hádzali svetlice a kamene. Ustupujúci policajti v reakcii nato opäť použili slzotvorný plyn.               

Americká televízia CNN informovala, že istanbulská polícia počas dnešného dňa opäť použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a vodné delá, pričom utrpelo zranenia najmenej 14 ľudí. Podľa neoverených správ niekoľkí majú vážne zranenia hlavy.

Premiér Erdogan dnes priznal, že polícia pri zásahu urobila chyby a jej príslušníci viackrát reagovali neprimerane situácii, ale zdôraznil, že námestie Taksim nebude miestom, kde "si extrémisti budú robiť, čo sa im zachce".

Turecký prezident priznal, že situácia je vážna

Prezident Abdullah Gül, konfrontovaný rozsahom protestov, dnes priznal, že situácia je vážna. "Všetci musíme zaujať zodpovedný postoj zoči-voči týmto demonštráciám, ktoré dosiahli znepokojujúcu úroveň". Apeloval na políciu, aby "konala so zmyslom pre mieru".

CNN konštatuje, že protivládne protesty, ktoré sa začali v piatok ako demonštrácia proti plánom na rekonštrukciu námestia Taksim, by mohli prerásť do najväčších protestov proti vláde v Turecku za posledných desať rokov. Protesty z Istanbulu sa v piatok preniesli aj do Izmiru, Ankary a ďalších miest. Médiá informujú o stovkách zadržaných a stovkách zranených.

Vládne orgány uviedli, že cieľom sporných plánov na výstavbu na námestí Taksim je odbremeniť mestské magistrály v okolí od automobilovej dopravy a v obľúbenom parku postaviť nákupné centrum.



Podľa architektonického projektu by mal byť najmenší istanbulský mestský park Gezi nahradený rekonštrukciou vojenských kasární z čias Osmanskej ríše - zbúraných v roku 1940 -, v ktorých by teraz malo byť nákupné centrum. O zastavení tohto projektu už rozhodol aj jeden z istanbulských súdov.

Opozícia obviňuje Erdogana a jeho Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP), že v Turecku - značne sekulárnej krajine - postupne zavádza autoritársku islamistickú vládu, vysvetľuje DPA.

Turecký premiér Tayyip Erdogan dnes uviedol, že napriek protestom, pri ktorých boli zranené stovky ľudí, bude presadzovať plány na prestavbu centrálneho námestia Taksim v európskej časti Istanbulu.

Vo svojej reakcii na najprudšie zrážky zásahových jednotiek polície s protivládnymi demonštrantami za posledných niekoľko rokov Erdogan podľa agentúry Reuters povedal, že plány na prestavanie parku Gezi na námestí sa stali len zámienkou pre rozdúchanie napätia.