Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Turecko žiada Fínsko a Švédsko o vydanie osôb podozrivých z terorizmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Budeme sa snažiť o vydanie teroristov z príslušných krajín v rámci novej dohody, povedal turecký minister spravodlivosti.

Istanbul 29. júna (TASR) - Turecko v stredu oznámilo, že požiada Švédsko a Fínsko o vydanie 33 osôb podozrivých z "terorizmu" na základe podpísaného memoranda, ktoré umožní obom severským štátom stať sa členmi Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag uviedol, že jeho krajina požiada o vydanie údajných kurdských militantov a členov hnutia exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016.

"Budeme sa snažiť o vydanie teroristov z príslušných krajín v rámci novej dohody," povedal Bozdag, ktorého citovala televízia NTV.

Podľa neho Ankara teraz požiada o vydanie 12 podozrivých z Fínska a ďalších 21 osôb zo Švédska s väzbami na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) či Gülenove hnutie.

Memorandum o bezpečnostnej spolupráci podpísali v utorok pred začiatkom summitu NATO v Madride ministri zahraničných vecí týchto troch krajín a podľa vyhlásenia fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa tak odstránili výhrady Turecka voči kandidatúre Fínska i Švédska na členstvo v NATO.

V memorande sa okrem iného uvádza, že Fínsko a Švédsko sa zaväzujú "riešiť dosiaľ nevybavené žiadosti Turecka o deportáciu alebo vydanie osôb podozrivých z terorizmu". Severské krajiny sa tiež zaviazali, že neuvalia embargo na turecký obranný priemysel.

Turecko dosiaľ blokovalo proces vstupu uvedených severských štátov do NATO. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž tvrdil, že Fínsko aj Švédsko poskytujú útočisko členom oboch zmienených hnutí.