Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko reagovalo na karikatúru prezidenta na obálke Charlie Hebdo

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan cez víkend ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Macrona, spochybnil jeho duševné zdravie a v pondelok vyzval Turkov, aby bojkotovali francúzske výrobky.

Ankara 28. októbra (TASR) - Turecko sa v stredu zaviazalo, že podnikne "právne a diplomatické kroky" proti Francúzsku pre karikatúru tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na obálke francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorú Ankara označila za "úbohú" a "provokáciu". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie tureckého prezidenta.

Len niekoľko minút po zverejnení tohto oznamu prokuratúra v Ankara začala oficiálne vyšetrovanie časopisu, píše turecká štátna agentúra Anadolu.

Kritizovaná karikatúra zobrazuje Erdogana v bielom tričku a spodkoch, ako usadený v kresle drží plechovku s nápojom a žene v islamskom hidžábe nadvihuje šaty a odhaľuje tak jej nahú dolnú polovicu tela. Pri Erdoganovej tvári sa nachádza bublina s výkrikom "Prorok!" a na titulnej strane sa tiež nachádza nápis "Erdogan: v súkromní je veľmi vtipný".

Obálka najnovšieho čísla časopisu podľa úradu tureckého prezidenta "nepredstavuje nič viac ako špinavú močarinu nepriateľstva voči Turkom a islamu, do ktorej sa Európa každým dňom vnára o trocha hlbšie," píše agentúra AFP. Na svoju karikatúru reagoval aj sám Erdogan, ktorý ju nazval "odporným útokom". "Nepotrebujem nič odkázať tým darebákom, ktorí v takomto rozsahu urážajú môjho drahého proroka," vyjadril sa.

Tento kreslený vtip vyostril spor medzi Tureckom a Francúzskom týkajúci sa karikatúr proroka Mohameda, ktorý sa začal po tom, čo čečenský moslim zavraždil francúzskeho učiteľa Samuela Patyho. Ten svojim študentom v rámci diskusie o slobode slova ukazoval karikatúry moslimského proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo.

Erdogan cez víkend ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Macrona, spochybnil jeho duševné zdravie a v pondelok vyzval Turkov, aby bojkotovali francúzske výrobky. Francúzsko v reakcii na Erdoganove výroky povolalo svojho veľvyslanca v Ankare na konzultácie do vlasti.

Macron po vražde učiteľa avizoval, že Francúzsko pritvrdí opatrenia voči radikálnemu islamu v krajine a že naďalej bude obhajovať slobodu slova vrátane uvedených karikatúr, čo vyvolalo hnev v mnohých moslimských štátoch.