Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Turecko pre protest zrušilo návštevu švédskeho ministra obrany

Na archívnej snímke minister obrany Švédskeho kráľovstva Pal Jonso. Foto: TASR/AP

Návšteva švédskeho ministra bola zameraná na prekonanie námietok Ankary voči snahe Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Istanbul 21. januára (TASR) - Turecko v sobotu oznámilo, že odvolalo návštevu švédskeho ministra obrany Pala Jonsona v súvislosti s protitureckým protestom, ktorý plánujú uskutočniť v švédskej metropole Štokholm. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V tejto chvíli návšteva švédskeho ministra obrany Pala Johnsona 27. januára stratila svoj význam a zmysel, takže sme návštevu zrušili," oznámil šéf tureckého rezortu obrany Hulusi Akar.

Návšteva švédskeho ministra bola zameraná na prekonanie námietok Ankary voči snahe Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Turecko rozhnevalo, že pravicovo orientovaný dánsko-švédsky politik a extrémista Rasmus Paludan dostal povolenie na protest pred budovou tureckého veľvyslanectva v metropole Štokholm. Protest sa má uskutočniť v sobotu.

Paludan, ktorého protiislamské aktivity vlani vo Švédsku vyvolali nepokoje, vyjadril svoj zámer počas protestu "spáliť Korán", posvätnú knihu islamu, píše AFP.

Ankara si v piatok predvolala švédskeho veľvyslanca, aby "odsúdila tento provokatívny čin, ktorý jasne predstavuje zločin z nenávisti - v tom najsilnejšom zmysle slova," uviedli turecké diplomatické zdroje.

Je to už druhýkrát za viac než týždeň, čo bol predvolaný švédsky veľvyslanec v Turecku. Minulý týždeň ho vyzvali, aby reagoval na video zverejnené kurdskou skupinou v Štokholme, ktoré zobrazovalo prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zaveseného na lane za nohy.

Švédsko spolu so susedným Fínskom potrebuje na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) súhlas Turecka. Obe krajiny minulý rok upustili od desaťročia trvajúcej vojenskej neangažovanosti, keď požiadali o vstup do západnej obrannej aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ankara tvrdí, že akýkoľvek pokrok v tejto veci závisí od švédskych krokov v súvislosti s vydaním ľudí, ktorých Turecko obviňuje z terorizmu alebo z účasti na pokuse o prevrat v roku 2016. Turecko tvrdí, že Švédsko dostatočne nezasiahlo proti kurdským skupinám, ktoré Ankara považuje za "teroristické".