Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pre prírodný požiar v Turecku evakuovali tisíce ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa tureckého ministerstva zdravotníctva bolo v súvislosti s požiarom tiež ošetrených 19 ľudí, z ktorých deviati podstupovali liečbu aj vo štvrtok ráno.

Istanbul 14. júla (TASR) - Tisíce ľudí boli evakuované pre prírodný požiar, ktorý vypukol na polostrove Datča na juhozápade Turecka. Miestni hasiči sa v priebehu celého štvrtka snažili tento požiar, ktorý sa pre silný vietor rozšíril v priebehu noci až k obývaným oblastiam, dostať pod kontrolu. TASR správe prevzala od agentúry Reuters.

Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že z oblasti bolo evakuovaných približne 450 domov a 3500 ľudí.

V provincii Mugla bolo podľa miestnych úradov požiarom dotknutých 17 domov a 728 hektárov pôdy.

Podľa tureckého ministerstva zdravotníctva bolo v súvislosti s požiarom tiež ošetrených 19 ľudí, z ktorých deviati podstupovali liečbu aj vo štvrtok ráno.

Turecký minister poľnohospodárstva a lesov Vahit Kirišci (vysl.: Kirišdži) uviedol, že počas predbežného vyšetrovania sa zistilo, že požiar vypukol zrejme v stredu poobede v elektrickom merači. "Účinky vetra, ktorého smer a intenzitu nevieme predpovedať, robia našu prácu trochu náročnejšou," uviedol Kirišci.

Do hasenia tohto požiaru je podľa miestnych úradov zapojených 10 lietadiel a 20 vrtuľníkov.

V Turecku pritom vypukol požiar aj v letovisku Češme ležiacom na brehu Egejského mora. Tento požiar sa však podarilo vo štvrtok ráno uhasiť.

Tohtoročné prírodné požiare v Turecku vyvolávajú spomienky na vlaňajší rozsiahly letný požiar, ktorý spustošil až 140.000 hektárov pôdy. Podľa Reuters to bol najhorší prírodný požiar, aký v Turecku kedy zaznamenali.

Mnohé krajiny vrátane Francúzska či Portugalska v súčasnosti sužujú vlny horúčav a lesné požiare. Odborníci pritom predpokladajú, že klimatické zmeny spôsobia, že vlny horúčav budú ešte intenzívnejšie.