Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko predstavilo svoju prvú lietadlovú loď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa tureckého ministerstva obrany je loď 230 metrov dlhá a 32 metrov široká.

Istanbul 10. apríla (TASR) – Turecko niekoľko týždňov pred voľbami predstavilo vlastnú lietadlovú loď. Na vojenskom plavidle TCG Anadolu môžu pristávať a vzlietať z neho drony i ťažké vrtuľníky, uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok na slávnostnom uvedení lode do prevádzky v Istanbule. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

"Naša loď je vybavená tak, že v prípade potreby môžeme vykonávať vojenské a humanitárne misie vo všetkých častiach sveta," vyhlásil Erdogan. Podľa tureckého ministerstva obrany je loď 230 metrov dlhá a 32 metrov široká.

V Turecku v súčasnosti prebieha predvolebná kampaň. V krajine sa budú 14. mája konať parlamentné a prezidentské voľby. Erdogan dúfa, že v nich získa aj hlasy nacionalistických voličov, približuje DPA.

Turecko vedie v posledných rokoch za vlády Erdogana sčasti agresívnu zahraničnú politiku. Angažuje sa vo viacerých konfliktoch v regióne, okrem iného v Sýrii. Jeho vzťahy so susedným Gréckom, spojenom z NATO, sú napäté aj v dôsledku sporov o výsostné vody a ložiská zemného plynu, aj keď sa po februárovom ničivom zemetrasení v Turecku mierne zlepšili.