Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Turecko: Premiér chce pri prestavbe parku počkať na rozhodnutie súdu

Muzikant hrá na piáne pri pamätníku Mustafa Kemala Atatürka, zakladateľa moderného Turecka počas protestného zhromaždenia na Námestí Taksim v Istanbule 13. júna 2013. Foto: TASR/AP

Nie je jasné, či stovky demonštrantov v parku Gezi ukončia protesty v reakcii na Erdoganove sľuby o zastavení prestavby do rozhodnutia súdu.

Istanbul 14. júna (TASR) - Turecká vláda informovala, že vyhovie rozhodnutiu súdu v otázke prestavby parku Gezi v Istanbule. Ak súd developerský projekt zastaví, vláda to bude akceptovať. V prípade, že súd "dá výstavbe zelenú", nechá vláda ľudí rozhodnúť v referende. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Hovorca vlády Hüseyin Celik po takmer štvorhodinových nočných rokovaniach premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a demonštrantov informoval, že vláda chce počkať na konečné rozhodnutie súdu. Oznámil tiež, že policajti budú potrestaní, ak sa dopustia trestných činov.

Protestné hnutie sa teraz radí o ďalšom postupe. Rozhodnutia demonštrantov majú byť prijaté spoločne, oznámilo hnutie. Okrem zachovania parku v terajšom stave demonštranti požadujú aj potrestanie policajného násilia, prepustenie zadržaných osôb a rešpektovanie práva na demonštrácie a slobodu prejavu v Turecku.

Podľa agentúry AP vstupujú protivládne protesty - najväčšie za desaťročia - do kľúčovej fázy. Nie je jasné, či stovky demonštrantov v parku Gezi ukončia protesty v reakcii na Erdoganove sľuby o zastavení prestavby do rozhodnutia súdu. Nevie sa ani, či vláda vyšle políciu, aby demonštrantov rozohnala. Snaha o vyprázdnenie parku (31. mája) vyvolala demonštrácie.