Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko prepustilo ruskú loď, ktorá údajne prevážala kradnuté obilie

Ruská nákladná loď, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa nemenovaného tureckého zdroja sa loď vrátila do ruských teritoriálnych vôd.

Ankara 7. júla (TASR) - Ruská nákladná loď, ktorú zadržali turecké úrady a podľa Kyjeva prevážala kradnuté obilie z Ukrajiny, sa po takmer týždni vzdialila z tureckého pobrežia. Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na webový portál MarineTraffic.com informovala agentúra AFP. Podľa nemenovaného tureckého zdroja sa loď vrátila do ruských teritoriálnych vôd.

Loď Žibek Žoly prevážajúca ukrajinské obilie z okupovaného prístavu Berďansk sa vzdialila najmenej 20 kilometrov od tureckého čiernomorského prístavu Karasu a následne zrejme vypla svoj transpondér a zmizla z dohľadu, vyplýva z dát uvedeného webu monitorujúceho pohyb plavidiel.

Zdroj z Turecka pre AFP povedal, že loď podľa všetkého stále obsahuje aj náklad. Vyvrátil tak tvrdenia ruskej štátnej agentúry TASS, ktorá odvolávajúc sa na člena posádky tvrdila, že náklad plánujú pred návratom preložiť na inú loď.

Podľa nemenovaného predstaviteľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí loď Žibek Žoly viezla približne 4500 ton obilia patriaceho Ukrajine. Ukrajinská generálna prokuratúra zase tvrdila, že toto plavidlo viezlo údajne až 7000-tonový náklad.

Turecko, ktoré je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, sa usiluje pôsobiť ako sprostredkovateľ riešenia konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou. Ukrajina Ankaru minulý týždeň vyzvala, aby dané plavidlo zadržala a ukradnuté obilie vrátila.

Moskva na obvinenia z kradnutia obilia reagovala tvrdením, že ukrajinský štátny majetok "znárodnila" a úrodu nakupuje od miestnych poľnohospodárov.