Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Turecko: Pri protivládnych demonštráciách zahynul mladík

Pohľad na námestie Taksim v Istanbule Foto: TASR/AP

Turecká konfederácia odborových zväzov verejných pracovníkov KESK oznámila, že 4.-5. júna pôjde do varovného štrajku na protest proti tvrdým zásahom voči protestujúcim.

Istanbul 3. júna (TASR) - Turecký mladík zahynul dnes pri zrážke taxíka s demonštrantami na istanbulskej diaľnici počas protivládnych protestov. Je to prvé úmrtie spájané s prebiehajúcimi demonštráciami.

Obeť sa volala Mehmet Ayvalitas (20). Turecká lekárska asociácia TBB dodala, že zranení boli štyria ďalší ľudia, jeden závažne, napísala agentúra Reuters.

Polícia dnes do davu protestujúcich v hlavnom meste Ankara strieľala slzotvorný plyn. Približne 1000 protestujúcich skandovalo heslo vyzývajúce premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, aby odstúpil.

Turecká konfederácia odborových zväzov verejných pracovníkov KESK oznámila, že 4.-5. júna pôjde do varovného štrajku na protest proti tvrdým zásahom voči protestujúcim.

"Štátny teror použitý proti masovým protestom po celej krajine....opäť ukázal nepriateľstvo vlády AKP k demokracii," napísala vo svojom vyhlásení ľavicová konfederácia, ktorá má v 11 odborových zväzoch približne 240.000 členov.

John Kerry je znepokojený násilnosťami v Turecku



Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes povedal, že Spojené štáty sú znepokojené správami o použití nadmernej sily proti demonštrantom v Turecku, vyzývajú na zdržanlivosť a jednoznačne podporujú právo na pokojný protest. Napísala to dnes agentúra Reuters.

"Sme znepokojení správami o používaní nadmernej sily políciou. Samozrejme dúfame, že tieto incidenty sa úplne vyšetria," povedal americký minister vo výčitke voči Turecku, ktoré je členom NATO a spojencom USA.

Biely dom následne vyzval demonštrantov i políciu v Turecku, aby sa zdržali násilností a uviedol, že USA budú pokračovať v spolupráci s Tureckom v záležitosti sýrskeho konfliktu a ďalších medzinárodných problémov. Informoval o tom hovorca Bieleho domu Jay Carney, ktorého sa novinári pýtali na nepokoje v Turecku, v ktorých boli od piatka zranené stovky ľudí. Carney zdôraznil, že je potrebné, aby Turecko povolilo pokojné protesty a vyzval na vyšetrenie násilností.

Agentúra Associated Press citovala amerických predstaviteľov, ktorí povedali, že John Kerry sa plánuje na budúci týždeň vrátiť na Blízky Východ a pokúsiť sa opäť obnoviť izraelsko-palestínske mierové rokovania.

Kerryho piata cesta do Izraela a na palestínske územia od chvíle, ako sa stal ministrom, má za cieľ dostať Izraelčanov a Palestínčanov k priamym rokovaniam. Kerry by mal navštíviť aj Západný breh a Jordánsko. Snaží sa obnoviť priame mierové rokovania, ktoré vedúci predstavitelia židovského štátu a Palestínčanov prerušili v roku 2008.