Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Turecko limituje vstup Fínska a Švédska bezpečnostnými požiadavkami

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin (piaty zľava) a členovia tureckej delegácie (vľavo) sa rozprávajú s členmi fínskej delegácie vedenej Jukkom Salovaarom (štvrtý sprava), štátnym tajomníkom fínskeho ministerstva zahraničných vecí počas ich stretnutia v Ankare 25. mája 2022. Foto: TASR/AP

Štokholm a Helsinki minulý týždeň podali oficiálnu žiadosť o vstup do NATO.

Ankara 25. mája (TASR) - Turecko v stredu oznámilo, že proces vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) so dopredu neposunie, kým tieto krajiny nevyhovejú bezpečnostným požiadavkám Ankary. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Delegácie z týchto dvoch severských krajín rokovali v stredu v Ankare s predstaviteľmi Turecka. To nesúhlasí so vstupom Fínska a Švédska do NATO pre ich údajnú zhovievavosť voči kurdským militantným skupinám.

"Veľmi jasne sme vyjadrili náš odkaz, že proces sa dopredu neposunie, kým nebudú prijaté bezpečnostné požiadavky Turecka prostredníctvom konkrétnych krokov a v rámci určeného časového plánu," povedal po stretnutí hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

"Povedali nám, že rozumejú bezpečnostným obavám Turecka. Uvidíme však, aké kroky podniknú," pokračoval Kalin a dodal, že dialóg bude pokračovať.

Švédsko zaviedlo embargo na vývoz zbraní do Turecka v roku 2019, keď Turecko začalo vojenskú ofenzívu v Sýrii. Kalin v stredu povedal, že "pozoruje pozitívny postoj smerom k uvoľneniu sankcií voči zbrojnému priemyslu svojej krajiny".

"Nie sme presvedčení, že je vhodné, aby spojenci jeden voči druhému zavádzali sankcie, čo by oslabilo Alianciu," uviedol.

Štokholm a Helsinki minulý týždeň podali oficiálnu žiadosť o vstup do NATO. Verejná mienka v týchto dvoch krajinách v spojitosti s členstvom sa zmenila po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, pripomína AFP.

Turecko však zablokovalo začiatok prístupových rokovaní Fínska a Švédska. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje Štokholm a Helsinki z toho, že poskytli útočisko členom Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu.