Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra vyšetruje desiatky ľudí za šírenie provokácií

Ľudia sa pozerajú na domy, ktoré zničilo zemetrasenie v meste Elazig na východe Turecka 24. januára 2020. Zemetrasenie s magnitúdou predbežne stanovenou na 6,8 si vyžiadalo najmenej štyri obete. Foto: TASR/AP

Turecký úrad civilnej ochrany (AFAD) uviedol, že spod trosiek vytiahli 45 živých ľudí.

Istanbul 27. januára (TASR) - Turecká prokuratúra vyšetruje desiatky ľudí za "poburujúce" správy na sociálnych sieťach o smrtiacom zemetrasení, ktoré v piatok zasiahlo východnú časť Turecka a vyžiadalo si najmenej 41 obetí na životoch. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Úrad ankarskej prokuratúry vyšetruje 50 jednotlivcov na základe podozrení zo "šírenia strachu a paniky" a "urážky tureckých občanov, republiky a štátnych inštitúcií" uvádza AFP s odvolaním sa na turecký denník Hürriyet. Podozriví sú obvinení zo šírenia falošných snímok o zemetrasení na internetových sociálnych sieťach.

K "nemorálnym" správam týkajúcim sa zemetrasenia sa kriticky vyjadril aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Nespokojenci v tejto súvislosti "kritizujú činnosť vlády za obdobie posledných 20 rokov... Čo máme byť schopní zastaviť zemetrasenia?," spýtal sa Erdogan.

Piatkové zemetrasenie v provincii Elazig, ležiacej zhruba 500 kilometrov východne od Ankary, si vyžiadalo 41 mŕtvych a vyše 1600 zranených.

Turecký úrad civilnej ochrany (AFAD) uviedol, že spod trosiek vytiahli 45 živých ľudí. Minister vnútra Süleyman Soylu oznámil, že úrady v súvislosti so zemetrasením poskytli ľuďom dočasné prístrešie a uvoľnili financie na opravu poškodených budov.