Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

RUSKO: Turecko kupuje ropu od IS, v biznise je i Erdogan. Tu sú dôkazy

Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s Recepom Tayyipom Erdoganom, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa náčelníka operatívnej správy generálneho štábu ruských ozbrojených síl má Rusko k dispozícii družicové snímky, ktoré zachytávajú cisternové nákladné autá, ako prekračujú sýrsko-tureckú hranicu.

Moskva 2. decembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruské lietadlá v Sýrii budú pokračovať v náletoch na ropnú infraštruktúru v patriacu Islamskému štátu (IS). Doterajšie nálety viedli k zníženiu príjmov IS z nelegálneho predaja ropy o dvojnásobok - zhruba na 1,5 milióna dolárov denne, uviedol dnes na brífingu v Moskve náčelník operatívnej správy generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergej Rudskoj.

Dodal, že "podľa najskromnejších odhadov príjmy teroristov z nezákonného obchodovania (s ropou) predstavovali nie menej ak tri milióny dolárov denne. Po našich náletoch sa príjmy znížili na 1,5 milióna dolárov denne," spresnil Rudskoj na brífingu.

Podľa Rudského má Rusko dôkazy, že Turecko je najväčším odberateľom ropy od IS, pričom do biznisu s ním je - ako uviedol - zapletený aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho rodina.

Vyhlásil, že Rusko má tiež k dispozícii družicové snímky, ktoré zachytávajú cisternové nákladné autá, ako prekračujú sýrsko-tureckú hranicu. Pozná aj tri trasy, ktorými sa ropa zo Sýrie dopravuje do Turecka.

Na snímke zo záznamu ruského ministerstva obrany línia cisternových nákladných áut 14 km východne od sýrskeho mesta Dayr-az-Zawr.
Foto: TASR/AP


Podľa jeho slov "teroristi naďalej dostávajú finančnú a materiálnu pomoc od radu krajín vrátane Turecka." Rudskoj avizoval, že Rusko na budúci týždeň zverejní informácie usvedčujúce Turecko z pomoci IS.

Na snímke zo záznamu ruského ministerstva obrany ťažké nákladné autá prekračujú sýrsko-tureckú hranicu pri tureckom kontrolnom stanovisku Reyhanli 1. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Erdogan opakovane označuje tvrdenia, že Turecko kupuje ropu od Islamského štátu, za "urážku". V pondelok v Paríži - kde bol v rovnakom čase ako Putin, ale nestretli sa - Erdogan vyhlásil, že by musel odstúpiť, keby sa obvinenia Ruska ukázali ako pravdivé. Dodal, že rovnako by mal postupovať aj Putin, keby sa jeho obvinenia na adresu Turecka ukázali ako falošné.

Putin však podľa agentúry TASS tvrdí, že Rusko má k dispozícii správy, ktoré jeho obvinenia na adresu Turecka potvrdzujú.

V súvislosti s obchodovaním s ropou sa v minulosti opakovane objavovali správy, že Islamský štát zo Sýrie pašuje ropu ilegálnym priekupníkom v Turecku. Odvtedy však Ankara posilnila bezpečnostné opatrenia na hraniciach.