Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko-ukrajinské mierové rokovania v Istanbule sa nateraz skončili

Novinári pracujú pred palácom Dolmabahče pred ďalším kolom mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom 29. marca 2022 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Rozhovory, ktorých sa zúčastnil aj ruský miliardár Roman Abramovič, trvali približne štyri hodiny.

Istanbul 29. marca (TASR) - Mierové rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Turecku sa v utorok popoludní skončili, informovali tureckí činitelia aj tamojšia ukrajinská ambasáda. Delegáti diskutovali o konkrétnych návrhoch vrátane neutrality Ukrajiny či bezpečnostných záruk. Nebolo však bezprostredné jasné, či budú rozhovory pokračovať aj v stredu. TASR tieto informácie prevzala od spravodajskej stanice Sky News a denníka The Guardian.

Delegáti prebrali možný "systém bezpečnostných záruk", v rámci ktorého by sa Ukrajina zaviazala, že nebude mať na svojom území vojenské základne iných štátov, priblížili ukrajinská delegácia s tým, že ručiteľmi tohto procesu by mohli byť Turecko, Poľsko a Kanada.
Muž z bezpečnostnej jednotky je stojí pred palácom Dolmabahče počas príchodu ruskej a ukrajinskej delegácie na ďalšie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom 29. marca 2022 v Istanbule.
Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vyjednávači priblížili, že ruské podmienky mierovej zmluvy pravdepodobne budú predmetom referenda. Kyjev je navyše ochotný zaviazať sa k neutralite, ak Moskva akceptuje jeho požiadavky, dodali.

Ruská strana povedala len to, že rokovanie bolo "konštruktívne". Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij pre ruskú televíziu vyjadril nádej, že oficiálne vyjadrenie Kremľa bude zverejnené do niekoľkých hodín.
Turecké bezpečnostné jednotky hliadkujú pred palácom Dolmabahče pred ďalším kolom mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom 29. marca 2022 v Istanbule.
Foto: TASR/AP

Rozhovory, ktorých sa zúčastnil aj ruský miliardár Roman Abramovič, trvali približne štyri hodiny. Kremeľ nedávno uviedol, že Abramovič zohrával v počiatočnej fáze mierových rokovaní úlohu sprostredkovateľa, avšak v súčasnosti je osud rozhovorov výhradne v rukách oboch delegácií.

Rozhovory v istanbulskom paláci Dolmabahče pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana boli prvým stretnutím oboch delegácií za viac ako dva týždne, keďže rokovania v poslednom čase prebiehali najmä virtuálne. Delegáciu z Kyjeva vedú ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov a šéf prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.
Šéf prezidentskej kancelárie a člen ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoľak (uprostred vpravo) dáva vyhlásenie novinárom po ukončení mierových rokovaní medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Istanbule v utorok 29. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Rusko pred utorkovými mierovými rozhovormi údajne upustilo od požiadavky "denacifikácie" Ukrajiny, uviedol britský denník The Financial Times s odvolaním sa na štyri zdroje oboznámené s obsahom rokovaní.