Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Sever Turecka postihli prívalové povodne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zranenia utrpelo viacero ľudí a jedna žena je nezvestná.

Ankara 11. augusta (TASR) - Rozsiahle záplavy a zosuvy bahna vyvolané prudkým dažďom postili v stredu severnú časť Turecka. Zranenia utrpelo viacero ľudí a jedna žena je nezvestná, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií došlo aj k pretrhnutiu jednej priehrady v blízkosti mesta Bozkurt v tureckej provincii Kastamonu, pričom miestnych obyvateľov uviaznutých na strechách domov zachraňovali helikoptérami.

Povodne postihli čiernomorské pobrežné provincie Bartin, Kastamonu a Sinop v stredu v skorých ranných hodinách. Prívalové povodne v provincii Bartin zdemolovali niekoľko domov a najmenej dva mosty. Zapríčinili tiež čiastočný kolaps cesty vedúcej do susednej privincie Karabuk, uviedla súkromná turecká tlačová agentúra DHA.

Najmenej 13 ľudí utrpelo zranenia po tom, čo sa prepadla časť mosta, informoval miestny úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií. Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu sa podarilo zachrániť najmenej 15 ľudí, ktorí pre záplavy uviazli vo svojich domoch či vozidlách.

Záplavy v oblasti prišli v čase, keď sa hasiči na juhozápade Turecka usilujú zahasiť rozsiahly lesný požiar v provincii Mugla, ktorá je obľúbenou turistickou destináciou. Požiare v Turecku si vyžiadali najmenej osem obetí.

Turecký čiernomorský región je často sužovaný prívalovými dažďami a povodňami, pripomína AP. Podľa expertov niet prakticky pochýb o tom, že zmena klímy spôsobená spaľovaním uhlia, ropy a zemného plynu spôsobuje extrémnejšie javy, akými sú vlny horúčav, suchá, požiare, záplavy a búrky. Očakáva sa, že k takýmto udalostiam bude na planéte v dôsledku globálneho otepľovania dochádzať čoraz častejšie.